fallback

НОИ избърза с национализацията на пенсионните пари

Крайният срок за превеждане на национализираните средства е 31 март 2011 г., но НОИ ги е взел още вчера, като не изчака решението на Конституционния съд

12:46 | 02.03.11 г. 18

НОИ се е свързал с пенсионните фондове и е поискал национализираните вноски в професионалните пенсионни фондове да бъдат преведени, като това вече е направено от повечето от тях, научи Investor.bg от фондовете. Информацията бе потвърдена от НОИ на пресконференция днес.

Първоначално НОИ е изпратил грешна сметка, което е възпрепятствало преводите, но впоследствие е коригирал грешката си.

Крайният срок за превеждането на тези средства, приет в Кодекса за социално осигуряване, е 31 март 2011 г.

НОИ не е дал обяснение защо това се прави месец по-рано.

Още повече, че в Конституционния съд ще се гледа дело за отмяна на национализацията по искане на 52 депутати.

С решение на Народното събрание лични партиди в професионалните пенсионни фондове за около 100 млн. лв. вече са общи и с тях ще се разпорежда НОИ.

"Искам и на мен да ми се случи такава национализация - това е все едно да ми вземат двустайния апартамент в Надежда и да ми дадат четиристаен в центъра на София", заяви при гласуването на национализацията Христина Митрева, управител на НОИ.

Кой ще плати сметката, за да могат някои да заменят апартаментите си в Надежда за такива в центъра на София?

Това ще бъде бюджетът, тоест всички данъкоплатци, като целта е да няма стачки на синдикати и ранно пенсиониращи се поради ниските пенсии, които ще получат спрямо желанията си.

Но тези пенсии са ниски, защото работещите в условията на първа и втора категория труд или са се осигурявали на ниски заплати, или са работили твърде кратко в условията на първа и втора категория труд.

С подаръка на правителството на Бойко Борисов към тези ранно пенсиониращи се се отваря път другите социални групи също да поискат да получат "четиристаен апартамент в центъра на София вместо двустаен в Надежда".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 05.09.22 г.
fallback