fallback

Трайков: Няма изкривяване при крайните цени на горивата

Държавата трябва да реши дали да участва в планираното от ЕОН увеличение на капитала, е казал министърът на икономиката

19:45 | 01.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Няма изкривяване при крайните цени на горивата. Това сочат резултатите от анализа на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, е казал днес министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

”Във всички компоненти на цената до бензиноколонката няма компоненти в България, които да са по високи от тези в Европа - и производствената цена, и дистрибуторските маржове.

За производствените разходи на едното или другото гориво въпросът остава до голяма степен на пазара, защото ако една рафинерия го продава по-скъпо, по един изкуствен начин, то тогава всеки ще може да купи от друга, която го прави по ефективно.

Това, което аз исках да видя, е съотношението между цените на петролния и международен пазар, цените на производители и цените на дребно. В това отношение този анализ показва, че няма аномалии.”

Електроразпределителните дружества са представили бюджети, които показват лошото им финансово състояние, но дали това е така и дали имат основание да искат поскъпване на тока с до 14 процента ще реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, е казал още Трайчо Трайков.

”ЕОН, например, те са изготвили бюджет за 2011 година, в който се предвижда загуба. И те казват, за да компенсираме ние тази загуба, правим увеличение на капитала, тоест ние, като мажоритарни собственици, ще налеем пари в капитала на компанията, за да може тя да работи и да прави инвестиции.

При това положение въпросът е дали и ние като държава с тия 33 процента искаме също да налеем пари, за да запазим капитала си или пък няма да даваме пари, но ще имаме по-малък дял."  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 11.09.22 г.
fallback