fallback

Трайков: Да помислим как да сме по-независими от цените на петрола

Има различни пътища за това, свързани основно с новите технологии - електромобили, въглищни централи, ВЕИ

11:50 | 01.03.11 г. 7

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Снимка: БТА

Има условия, с които трябва да се съобразяваме - например цените на изкопаемите горива - и ако приемем, че това са цени, върху които не можем да влияем, трябва да видим как можем да сме по-независими от тях. Това е коментарът на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно поскъпването на петрола и повишаването на цените на горивата у нас.

Има различни пътища за това да бъдем по-независими и те са свързани основно с новите технологии - например транспортът почти изцяло зависи от петрола, но ако стимулираме навлизането на пазара на електромобили, това ще ни направи по-независими от петрола, смята Трайков. Ако са ниски цените на въглеродните емисии, можем да акцентираме върху въглищните си централи, ако са се развили технологиите, свързани с ВЕИ, ще акцентираме върху тях, коментира министърът.

Трайков отбеляза, че е ясно, че залежите на петрол все някога ще свършат и въпросът е как отсега ние се готвим за този момент. Според него страните-производителки на петрол нямат интерес да поддържат високи цени, защото това стимулира хората да мислят как да станат независими от тези цени.

„Във всички периоди, когато цената на петрола рязко се покачва, нещо се случва на пазара - през седемдесетте години на миналия век навлязоха малолитражните автомобили, след това се заговори за водород, а сега и за електромобили“, коментира Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
fallback