fallback

Преглед на печата за 1 март

08:01 | 01.03.11 г.

София ще се развива на различни скорости в. Сега

Столицата ще определи няколко зони с национално значение, които ще развива цялостно. Първата е карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Иван Гешов" и "България" и ул. "Георги Софийски". "Това е територия с национално значение, защото там са съсредоточени големи болници, национални медицински институции като Центъра по хигиена, Медицинска академия. Части от нея са занемарени, има сгради, които стоят над 25 г. на груб строеж, като паметници на започнатото и недовършеното в здравеопазването", обясни главният архитект на града Петър Диков.

4 големи подземни паркинга, три нови здравни заведения, хотел и общежитие са заложени в изготвения подробен устройствен план за тази зона. Зелените територии са изцяло запазени, твърдят архитектите и уверяват, че територията ще се използва за развиване на здравеопазването и няма да се строят молове например.

Военните хеликоптери и самолети ще гълтат по 30 млн. лева годишно в. Сега

Българският данъкоплатец ще трябва да плаща близо 30 млн. лева на година за поддръжката на военните ни хеликоптери "Кугар" и транспортните самолети "Спартан".

В момента МО умува по какъв начин да обяви обществени поръчки за фирми, които да обслужват техниката. За транспортните самолети правителството вече одобри проект, според който за 10 години ще бъдат изхарчени 92 млн. лв. - около 8 млн. лв. на година, и трябва да се обяви обществена поръчка за избор на фирма. За хеликоптерите такъв документ няма да бъде приет, тъй като тяхното обслужване е твърде скъпо - около 20 млн. годишно. За десет години това прави 200 млн. лв. и затова по закон този разход трябва да бъде одобрен от парламента. Машините ще се експлоатират поне 30 години, което гарантира изключително сигурни печалби и работа на фирмата, която ги обслужва.

Пет фирми ще чистят министерствата срещу 2 млн. лв. в. Дневник

Министерството на финансите в ролята си на централизиран орган за обществени поръчки избра пет фирми за почистване и седем доставчици на канцеларски материали за нуждите на всички ведомства, показва справка в Регистъра за обществените поръчки.

Конкурсите бяха обявени през октомври и ноември миналата година след решение на Министерския съвет, според което пет вида услуги и доставки ще се възлагат централизирано за всички министерства.

Избраните компании за текущо почистване на министерствата са "Джиза БГ", пловдивската "Асенко", ЕТ "НИМ-В Надежда Василева", "Фалисити оптимум България" и ЕТ "Пламекс - Пламен Михайлов". Дружествата ще трябва да почистват част от министерствата без строителното и на вътрешните работи за срок от две години срещу 2 млн. лева, показва документацията на процедурата.

Едва 7% от субсидията за гражданския сектор ще се разпредели с конкурс в. Дневник

Само 7% от предвидените в държавния бюджет за тази година субсидии за неправителствения сектор ще бъдат разпределени чрез конкурс. Останалите 93% от 10.6 млн. лв. ще бъдат раздадени "на тъмно" по неясни критерии. Това съобщиха създателите на информационния портал за неправителствени организации - ngobg.info, които обобщиха данни за състоянието на гражданския сектор през последната година. Проектът за портала е на Българския център за нестопанско право (БЦНП) и фондация ПАЦЕП.

Бунт в мола в. Стандарт

Бунтове на търговци затварят молове. Заради паднали обороти и непосилни наеми заключваме бутиците. Това се заканиха представители на известни марки в столичния The mall. Вълната от протести започна миналата седмица с черни надписи по витрините. Очаква се до дни много магазини изобщо да не отворят. Собственици на молове се опитват да спасят положението с номера "разделяй и владей". Те обещават да свалят наемите само за най-големите вериги, роптаят продавачи. Заради това някои от инициаторите на бунта вече са свирили отбой.

Пет пъти са се увеличили търговските площи само през миналата година. Новите вече са на по-ниски цени, но старите държат високи тарифи между 30 и 70 евро на кв. м. За големите наематели обаче цената е към 10-12 евро за квадрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
fallback