fallback

Лек ръст в търсенето на служители отбелязват компаниите за подбор на персонал

Индустрията дава положителни знаци през февруари, активно се набира персонал за кол центровете

08:12 | 01.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Слабо увеличение на търсенето на служители през февруари отбелязват водещите компании за подбор на персонал, показа проучване на Investor.bg. Индустрията се активизира, има и нови проекти за кол центрове.

Бизнес секторите с най-много публикувани обяви в JobTiger.bg са информационни технологии, продажби и търговия, административни дейности, телекомуникации и инженерни дейности, съобщиха от компанията.

Сред най-търсените позиции през месец февруари 2011 са софтуерните инженери (основно Java, J2EE; C/C++ програмисти, вкл. Mobile и Game developers, Test Engineers и Quality Assurance; SQL и Oracle Database адмиистратори и програмисти, System, Web Administrators и Support).

Търсят се още специалисти в центрове за обслужване на клиенти с различни чужди езици (най-често с немски език, но и френски, испански, италиански, полски, шведски, норвежки, португалски и холандски). Другите търсени позиции са: мениджъри продажби, търговски представители и продавачи; счетоводители, финансови мениджъри, риск анализатори; лекари и специализанти за работа в Германия, Франция и Великобритания.

От JobTiger.bg отчитат тенденция на плавно увеличаване на броя търсещи работа. Спрямо януари 2011 г. увеличението е малко над 8%. Слабо увеличение се наблюдава в търсенето на служители през февруари, което спрамо януари е нараснало с малко повече от 3%.

По данни на Horizons особено търсени през февруари са хората, които могат да заемат позициите директор на банков клон, ръководител правен отдел (юрист), главен счетоводител в банка, мениджър ключови клиенти/търговски представител, риск мениджър/ръководител на отдел по управление на риска, маркетинг специалист, продуктов мениджър.

От Horizons отчитат, че през февруари се наблюдава леко активизиране на пазара на труда спрямо януари. Докато през декември и януари запитванията на някои работодатели са били за 2 - 3 позиции, през февруари вече се обсъждат по-големи проекти за наемане на 5 до 20 служители.

С увеличеното търсене на определени категории служители става по-трудно тяхното намиране и привличане, особено в тясно специализирани области. Работодателите обаче трудно се решават да предлагат твърде атрактивни пакети.

„В момента активно търсим инженерни позиции и най-вече специалисти „Поддръжка”. Индустрията дава положителни знаци, освен това индустриалните компании обновяват автоматизацията и машинните си паркове“, отбелязва Мария Темелкова, мениджър „Ключови клиенти” в Менпауър България.

Друга „гореща” позиция са мениджърите „Проекти” за производствени компании, тъй като се внедряват нови производствени линии, което пък е свързано с преместване на производства от по-скъпи дестинации към България.

Има все повече запитвания за асистенти „Продажби” към отделите внос/износ на индустриални компании, което показва, че има нови поръчки и възстановяване на икономиките и на другите държави. Едно от основните изисквания към тези позиции е владеенето на два западни езика, напр. английски и руски, или английски и друг западноевропейски език, най-често немски или френски.

Друга актуална тема са счетоводителите, които се търсят със специфично познаване на ERP системи и владеене на чужд език, най-често английски.

И от Менпауър България отбелязват тенденцията да се търсят активно и специалисти за центровете за обслужване на клиенти с различни езици, тъй като има нови проекти и текучество.

„Запазва се високо търсенето на позиции в сектора на информационните технологии и телекомуникациите, като тенденцията е активно търсене на програмисти за мобилни приложения. Търсят се и много специалисти с познания в областта на телекомуникациите за сървърни центрове, виртуализация, интернет телефония и подобни“, посочи Деян Султов, управляващ съдружник, www.buljobs.bg. И там отбелязват търсенето на инженери за производството и за специалисти за кол центрове с няколко езика.

От Synectica коментират, че има разнообразяване на обявените позиции през февруари, а търсещите работа могат да се преборят за специалисти труд и работна заплата, мениджъри връзки с обществеността, мениджъри проекти в сферата на строителство, спедитори и дилъри.

Тенденцията софтуерните компании да разширяват екипите си се запазва и през месец февруари, заявиха от фокусираната върху ИТ сектора компания Bulwork. По техни данни най-търсени остават програмистите (Java, .Net, PHP, Front - End). Отделно се наблюдава и голям интерес към специалистите, които следят за качеството на софтуера – т. нар. тестери (QA). Броят на отворените позиции за QA се е повишил в сравнение с изминалия месец.

Няма спад в търсенето на хора за гореспоменатите позиции спрямо януари. ИТ компаниите продължават да наемат специалисти малко по-смело, отколкото през изминалите две години, допълват от Bulwork.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
fallback