fallback

Цените на горивата скочиха с 10 ст/л за седмица

От началото на годината средното поскъпване по бензиностанциите е с около 10%

09:57 | 28.02.11 г. 6

Само са седмица горивата по бензиностанциите у нас са скочили с по около 10 стотинки на литър. От началото на годината средното поскъпване е с 20-30 стотинки, или иначе казано - около 10%, коментираха представители на бранша пред bTV.

Въпреки тези заплашителни за джоба на българския шофьор данни, Андрей Делчев – председател на Българската петролна и газова асоциация, заяви, че караме с най-евтините горива в ЕС. Той цитира справка на съюза, според която по този показател се нареждаме до страни като Румъния, Люксембург и Кипър.

Той не се нае да даде точна прогноза за развитието на пазара, но бе категоричен, че ако световните цени вървят нагоре, това ще се отрази и у нас. Андрей Делчев посочи още, че и държавата има пръст в оскъпяването на горивата след въвеждането на мерки за данъчна дисциплина.

На друга позиция обаче застана  Красимир Лалов – заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. „В Словения и Австрия работниците по бензиностанциите получават заплата 1500 евро. Самото обслужване е по-скъпо. А в същото време нашата цена е еквивалентна на тази в Словения”, отбеляза той.

По думите му в България голяма част от горивото е родно производство, което налага въпроса за наличието на монопол, подлежащ на контрол от страна на държавата.

Андрей Делчев обясни по-ниския внос с по-евтиното гориво, което предлага „Нефтохим”. „След като „Нефтохим” дава по-ниски цени, тогава как може някой да ми обясни как цената е еквивалентна на австрийската, където всичко е по-скъпо?”, зададе въпрос Красимир Лалов.

И макар, че Дарин Станков от КЗК успокои, че картел няма и българският пазар е прозрачен и олигополен, това едва ли ще облекчи по някакъв начин шофьорите. Цените на столична бензиностанция установи към днешна дата са следните: бензин А-95 – 2,46 лв., дизел – 2,54 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
fallback