fallback

Правителството опрости 77% от замбийския дълг към България

Замбия ни връща останалите 23% от дълга, които възлизат на близо 1,9 млн. долара

21:57 | 23.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Министерският съвет е одобрил проект на споразумение със Замбия, с което ще се уреди проблемът със замбийския правителствен дълг към България, съобщава Dnes.bg.

Проектът предвижда обратно изкупуване на дълга при изплащане на 23% от консолидирания му размер. Останалите 77% ще бъдат трансформирани в официална помощ за развитие.

Изплащането на договорената сума в размер на 1 886 104,85 щатски долара ще се извърши на четири вноски за една календарна година след влизане в сила на споразумението.

Предвидено е, в случай на неплащане, задължението да стане дължимо и платимо на една вноска в рамките на 60 дни от датата на започване на закъснението.

Върху неизплатената сума ще се начислява лихва от 2% годишно след 30-я ден от закъснението.

Сключването на споразумението между българското и замбийското правителство ще позволи да се събере задължение, просрочено повече от 20 години,.

От правителствената пресслужба уточняват, че предвиденото предоставяне на част от общата сума от дълга като официална помощ за развитие от българска страна е в унисон с политиката на ЕС и съответства на ангажиментите на България като член на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
fallback