fallback

Синдикати: Неплащането на работни заплати да се криминализира

Платените средства за възнаграждения в страната са намалели с 1,2 млрд. лв. спрямо 2009 г.

15:12 | 23.02.11 г. 8

Неплащането на работни заплати да се криминализира настояват КНСБ и КТ "Подкрепа". Това каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров след консултативен съвет на ръководствата на двата синдиката, съобщава БТА.

Те настояват за анекс на споразумението им с Главна инспекция по труда, в който да бъде отбелязано, че ако работодателите един месец не платят дължимите възнаграждения, трябва задължително да дават справка за дължимите заплати и осигуровки.

“В България никой не следи статистиката за начислени, но неизплатени заплати“, допълни Никифоров.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е ужасяваща картината на пазара на труда за цялата 2010 година. За една година (2010 спрямо 2009) има 295 хиляди души по-малко наети, а първоначалните анализи на експертите са били, че ще бъдат 315 хиляди за посочените години.

Платените средства за работни заплати в страната са намалели с 1,2 млрд. лв. спрямо 2009 г. - от 17,5 милиарда лева на 16,3 милиарда лева, допълни Димитров.

Според него трябва да има друг тип политика, която да стимулира доходите и да генерира заетост. Димитров припомни искането на синдикатите да бъде създаден борд за устойчиво развитие към премиера, което беше обявено преди дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
fallback