fallback

Преглед на печата за 23 февруари

08:22 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бюджет 2009 е кърпен "само" 437 пъти

в. Сега

След рекордните 700 кръпки по бюджет 2008 г. финансовият план на държавата за 2009 г. е преправян "само" 437 пъти. Толкова са корекциите на гласуваните по закон средства за различните министерства и други ведомства през годината на криза и избори 2009 г. Това става ясно от одита на Сметната палата на отчета за изпълнението на бюджета.

Одиторите всяка година препоръчват да се ограничат до минимум корекциите, които правителството прави по бюджета. Проблемът обаче така и не се решава, в резултат на което цари пълен хаос с т. нар. "ефективност на разходите" и програмно бюджетиране. Прехвърляни са пари от един орган на друг без никакви гаранции, че дадени ведомства, които са лобирали по-успешно пред МФ, не са получили допълнителни средства по чисто субективни причини.

Държавата даде пари за метрото преди одобрението на ЕС

в. Сега

Транспортното министерство тържествено отпусна 250 млн. евро на София за изграждане на два участъка от метрото, преди Брюксел да е одобрил проектите за двата метролъча. Парите би трябвало да се покрият от ОП "Транспорт", но апликационната форма е изпратена едва преди около две седмици.

Пренасочването на европарите е възможно, защото списъкът с инфраструктурни проекти, одобрени по ОП "Транспорт", е индикативен и държавата може да прехвърля средства от едни проекти към други в по-напреднала фаза, за да не ги загуби. В края на януари Министерският съвет даде разрешение на транспортното министерство да пренасочи пари към метрото, както и към Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Фонд „Земеделие” няма да покрие загубите от свой гаф

в. Сега

Фермерите с разсадници, които пострадаха от чиновнически гаф, ще получат по 7500 евро, което е три пъти по-малко от проектите, с които кандидатстваха. Това стана ясно от разпратено съобщение до тях. Така загубите им няма да могат да бъдат компенсирани.

Стотина души кандидатстваха през 2009 г. по мярката за млади фермери с проекти за 25 000 евро. Малко преди първото плащане се оказа, че им липсва разрешение от агенцията по семеконтрол. Документът се изкарва лесно, но чиновниците от службите по земеделие не казаха на фермерите, че е нужен, а и многократните предварителни проверки не установиха нередности. Заради гафа земеделският министър Мирослав Найденов многократно заяви, че хората ще бъдат компенсирани.

Президентът и премиерът се разбраха за Шенген и се разминаха за СРС-тата

в. Дневник

След повече от пет часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов демонстрираха задоволство и консенсус по обсъжданите теми. Премиерът отбеляза, че заседанието е продължило толкова дълго не защото въпросите са били конфликтни, а напротив, разговорите били ползотворни. Президентът пък съобщи, че са набелязани мерки за борба с контрабандата, по които е постигнато съгласие. Консенсус имало и за стъпките за скорошно членство в Шенген.

По темата за използването на СРС обаче не могли да излязат с общо становище. И премиер, и президент отказаха да влязат в подробности какви са били различията. Като пример за съгласие по темата обаче Първанов посочи добрата оценка за работата на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, чийто капацитет трябвало да се засили.

Фирми се отказват от европари

в. Стандарт

Все повече фирми се отказват от европарите, защото заради кризата не могат да осигурят съфинансиране на проектите. За това алармира Марияна Велкова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По-голямата част от отказалите се фирми (80-90%) отпадат в последната фаза на одобрение на проектите. Така само по ОП "Конкурентоспособност" са прекратени 241 договора на стойност 93 млн. лв. поради липса на пари за съфинансиране от страна на бизнеса. По 90% от оттеглените проекти за щастие няма плащания, досега са върнати едва 500 хил. лв. от отказалите се фирми. Одобрени са 194 проекта, като безвъзмездната помощ от програмата е над 97 млн. лв. По процедурата "Технологична модернизация в МСП" са подписани 175 договора за 89 млн. лв.

Частници поемат колетите на БДЖ

в. Стандарт

Частна фирма ще поеме колетните услуги на БДЖ, съобщи изпълнителният директор на компанията Пенчо Попов. Така клиентите ще продължат да пращат пратки с влака, но хората от БДЖ ще преминат към друга фирма. Така ще се изпълнява ангажиментът за намаляване на персонала в БДЖ. Намалението на персонала в БДЖ ще бъде средно с 5% годишно, което е съобразено с естественото текучество и пенсионирането, каза транспортният министър Александър Цветков.

Алексей Петров: Борисов ще се кандидатира за президент

в. Новинар

Премиерът Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Тази прогноза направи бившата барета и служител в ДАНС Алексей Петров. Той беше в Пловдив на среща с местни бизнесмени. Кандидатурата на ГЕРБ Петров разпознал в изявление на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. МВР-шефът посочил, че след изборите ще има обединение на партиите в една обща цел. "Само трябваше да се доизкаже "под патронажа на новия президент", аргументира се задържаният по време на акция „Октопод”. „Това, което се случи през последната година и половина и с тенденция да продължи, няма как да е в полза на ГЕРБ и техния кандидат”, допълни Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 05.09.22 г.
fallback