fallback

Предлагат минимални прагове за качеството на храните

Не се отказваме от стандартите, заяви земеделският министър Мирослав Найденов

16:00 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Да се въведат минимални стандарти за качеството на храните, които се предлагат в супермаркетите, предложи днес земеделският министър Мирослав Найденов на среща с шефовете на големите търговски вериги.

Засега не се знае какво ще представляват минималните прагове, кога и за кои храни ще бъдат въведени.

Запитан дали с предложението за минималните прагове всъщност се отказва от разширяването на стандартите (обновени засега само при колбасите „Стара планина“ и млечните продукти по БДС) Найденов обясни: „Ние продължаваме да работим по стандартите, но когато говорим за тях, става въпрос за продукти високо по ценовата стълба. Минималните прагове са за хората, които не могат да си ги позволят“.

Найденов гарантира, че в търговските вериги всички храни са безопасни, но не всичко е качествено. Като има минимален праг, потребителите щели да са сигурни, че всичко над него е с определено качество.

По принцип мениджърите на търговските вериги подкрепиха идеята за минималните прагове, но подчертаха, че засега то няма конкретни параметри. Предстои те да се разработват от производителите, Българската агенция за безопасност на храните, представители на търговските вериги и научните институти.

Представител на „Лидл“ допълни, че специалистите трябва да кажат колко процента месо в един кренвирш го правят клас премиум, средно качество или нискобюджетен продукт.

Търговците категорично се обявиха за нискобюджетните продукти, защото потребителите ги търсят. Тези продукти са безопасни и се търсят в цяла Европа, аргументираха се те.

Като пример за продукт, който категорично ще е под минималния праг за качество, един от мениджърите посочи кренвирши с 0% съдържание на месо.

Управителите на вериги отрекоха обвиненията на някои производители, че именно натискът на хипермаркетите да се договарят все по-ниски изкупни цени от производителите на храни е причината за снижаване на качеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 08.09.22 г.
fallback