fallback

Преглед на печата за 21 февруари

07:55 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Тръгва финансова проверка на БТК в. Стандарт

Финансова проверка на БТК ("Виваком") иска министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков. Още утре ще изпратя писмо до финансовия министър Симеон Дянков да назначи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция заради нарушения, обяви той пред "Стандарт".

Причината е одит на компанията, който показва редица нарушения. Едно от тях е за възлагане на договори за милиони левове без одобрението на Управителния съвет, което е грубо нарушение на вътрешните правила, коментира Цветков. Според него държавата има право на свой представител в ръководството по силата на златната акция в телекома. БТК обаче обжалва в съда силата на специалната акция и вече година и половина отказва да назначи човек на правителството в управата.

БОРКОР ще струва 2 милиона годишно в. Новинар

Около 2 милиона лева ще е издръжката на Центъра за борба с корупцията и организираната престъпност БОРКОР. Това съобщи пред БНР директорът на новата структура Румен Миланов. Той обясни, че идеята на центъра е да подобри координацията и хоризонталните връзки в управлението. "Идеята е да се създаде междуинституционален подход за противодействие на корупцията от гледна точка на изследване на процесите, които влияят на корупционните практики", уточни Миланов.

В БОРКОР на щат ще работят 40 души, назначени по щата на Министерския съвет. Всички останали до 155 служители ще бъдат привлечени от други ведомства.

ГЕРБ не изключва партньорство с ДПС за изборите в. Сега

ГЕРБ не изключва коалиции с ДПС за местните избори, стана ясно от вчерашно изказване на шефа на предизборния щаб Цветан Цветанов. Партията, която дойде на власт с обещанието да отстрани движението от властта, е на път да го реабилитира политически. Ръководството на ГЕРБ няма да забранява изрично съюзяването с партията на Доган в районите, в които той има силно влияние, обясни Цветанов. "Ще дадем оперативна свобода на структурите ни да участват съвместно с други партии по места", обясни той. Шефът на щаба изключи съюз с ДПС единствено в Кърджали.

За тайни договорки на управляващите с Доган под сурдинка се говори и в ДПС. Според участници в последния Централен съвет на движението този процес тече от няколко месеца. Дори и формално да се явят самостоятелно на местния вот, двете партии ще си партнират след изборите, се разбра от думите на Цветанов при представянето на предизборния щаб вчера.

Част от лихвоточките ще бъдат платени чак през 2016 г. в. Сега

Част от хората, които трябва сега да осребрят лихвоточките си, реално ще получат парите си най-рано през 2016-2017 г. От две години насам с обезщетенията настана пълен хаос, защото хората с право на плащане се увеличават лавинообразно, а парите, отпускани от държавата за целта, намаляват.

"За 2011 г. бюджетът ни за компенсации е 11.1 млн. лв., а при нас има одобрени искания за 58 млн. лв. Ежедневно ни звънят десетки гневни граждани, а ние няма как да им платим", обясни пред "Сега" директорът на Националния компенсационен жилищен фонд (НКЖФ) Гаврил Митов.

Селата у нас изчезват след 50 години в. Новинар

След 50 години в България няма да има селско население, ако тенденциите на ниска раждаемост в тези райони се запази. Това заяви вчера Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Според Цеков този процес вече е започнал. Данните показват, че през последните 60 години населението в селата е намаляло с над 3 млн. души. В момента в тях живеят малко над 2 млн. души.

Основните причини за обезлюдяването са интензивното изселване към градовете през 60-те и 70-те години на миналия век, лошата инфраструктура, закриването на предприятия, липсата на магазини, училища, здравни пунктове.

Маршрутките в София ще са по-малко, но с повече екстри в. Дневник

Линиите, по които сега пътуват маршрутките в София, рязко ще намалеят, а изискванията към колите драстично ще се увеличат. Това ще стане след юли, когато изтичат договорите на сегашните фирми превозвачи и когато ще се проведат новите конкурси, съобщи в края на седмицата зам.-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов пред БТА.

Засега е ясно, че в конкурсната документация ще има нови изисквания към колите, които в момента масово са в лошо техническо състояние. Част от условията ще са те да са до 20 метра, да имат две врати и климатик и да са пригодени за хора с увреждания, обяви Христов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 19.08.22 г.
fallback