fallback

Преглед на печата за 19 февруари

08:42 | 19.02.11 г. 1

Няма да има ски писти и хотели в заменени гори в. Сега

Парламентът забрани строителните безобразия в заменени гори. Вчера депутатите окончателно гласуваха забрана за промяна на статута на терени и за строежи в гори, които си били предмет на замяна между държавата и частници. При порочни замени "кон за кокошка" през последните години държавата се лиши от над 30 000 дка лес - основно в близост до ски и летни курорти.

Преди 2 месеца ГЕРБ бяха решени да пуснат строежите във всички заменени гори с изключение на защитените зони и двукилометровата ивица по морето, но общественото недоволство и разумни депутати предотвратиха нова вълна на строителни безобразия. За да няма измами и хитруване, масивите, които са участвали в замени, ще бъдат регистрирани в службите по вписванията и в кадастъра със съответните ограничения, за да не могат собствениците им чрез фиктивни препродажби да ги застроят.

Корабен завод с нови собственици в. Стандарт

Русенската корабостроителница вече е с нови собственици. На 14 февруари се извърши покупко-продажба на 99% от акциите на дружеството. Купувачът е група от пет фирми, съобщиха изпълнителните директори Игнат Трайков и Тодор Палазов. Досегашните основни собственици бяха двама - Йохан Бреме и Мариан Колев. Намеренията на новите акционери са да развиват основните дейности - корабостроене и кораборемонт. Предстои консолидиране на дейностите и капитализиране на дружеството. Поет е ангажимент за редовно изплащане на заплатите, както и за финансиране на корабостроителницата, включително от чужди финансови институции. През последните месеци работниците няколко пъти протестираха за забавени плащания. Вече се водят преговори с досегашни и нови клиенти с цел пълно натоварване на производствените мощности.

Правят държавна фирма за туризъм в. Стандарт

Държавно предприятие "Български туризъм" под шапката на икономическото министерство ще рекламира страната ни като дестинация, ще разработва стратегии, ще прави анализи и обобщава статистически данни. То ще бъде създадено с новия закон за туризма, който ще бъде внесен в средата на март в Министерския съвет. Това обяви зам.-министърът на икономиката Иво Маринов по време на изложението "Ваканция и СПА" в НДК, което продължава и днес. Новото предприятие ще е с принципал икономическия министър и ще се ръководи от 3-членен Управителен съвет и изпълнителен директор. Мандатът им ще бъде 5 години. Предприятието ще се издържа с бюджетни пари, 10% от събрания туристически данък, половината от глобите, които налагат кметовете за нарушения в туризма, такси от агенциите за участие на националните ни щандове и дарения.

Няма да има дневна винетка в. Новинар

Дневна винетка за леките коли няма да се въвежда, отсече министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Предложението беше направено преди дни от Комисията за защита от дискриминацията, която излезе с решение, че освен цените и срокът на винетните стикери е дискриминационен.

Кой ги измисля тези винетки за един ден, попита министър Плевнелиев и поиска да му бъде посочена поне една държава в Европа, където има такива винетни стикери.

Опозицията сезира КС за спецсъда в. Новинар

58 депутати от опозицията са сезирали Конституционния съд заради промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава специализираният съд. Тези промени са опит за утвърждаване на полицейска държава, а спецсъдът ще е партиен, мотивира искането депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов.

По думите му новата институция ще е „извънреден съд, защото има особени правомощия и няма да разглежда делата от общото законодателство”. ГЕРБ ще си назначава и съдебните заседатели, защото според закона те ще се избират от общинските съветници в СОС, където партията на Бойко Борисов е мнозинство, допълни още Корнезов.

Маршрутките в София спират през лятото, предвиждат се нови правила в. Дневник

Познатите като "маршрутки" допълнителни линии на градския транспорт ще се движат в София до лятото, съобщи БТА като се позова на зам.-кмета на София Любомир Христов. Тогава изтичат договорите на сегашните превозвачи, а общината обмисля да обяви съвсем нова схема за този тип превози, както и нови изисквания към колите, които ще извършват този превоз.

Засега са ясни някои от параметрите, на които ще стъпи конкурсната документация - автобусите да са до 20 метра, да са с две врати, пригодени за превоз на хора с увреждания, да имат климатик. Със сигурност ще се търси и еднаквост на цвета им, ако превозвачите са повече от един.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 19.02.11 г.
fallback