fallback

Преглед на печата за 18 февруари

07:55 | 18.02.11 г. 1

Втората вълна от рекламата на туризма тръгва до дни в. Дневник

Втората вълна на рекламната кампания на българския туризъм, която официално стартира през миналата година, ще тръгне в следващите дни. Икономическото министерство ще продължи представянето на възможностите за почивки у нас в Русия, Германия и пред самите българи, като следващите акценти ще бъдат културен, конгресен, СПА и морски туризъм.

Това стана ясно вчера по време на отчитане на изпълнението на маркетинг проектите на ведомството, финансирани от европейската програма "Регионално развитие". Общата им стойност до 2013 г. е 63 млн. лв. До момента реалната стойност на част от дейностите е по-ниска от прогнозираната, което означава, че със спестените средства ще могат да бъдат повторени кампаниите или да се напишат нови проекти.

До седмици пускат търга за избор на консултант на тол таксите по пътищата в. Дневник

До няколко седмици правителството ще вземе решение за обявяване на конкурс за избор на консултант за въвеждането на тол такси за плащане по пътищата, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Плановете са тол таксите да заменят винетките през 2015 - 2016 г., уточни той.

Консултантът, който ще избере каква система да се въведе, се очаква да бъде избран през втората половина на годината. След това ще са му необходими около 5-6 месеца да направи анализа. Въз основа на него през март-април 2012 г. ще се пусне процедура за избор на концесионер, който да изгради системата. Това ще отнеме около две - две години и половина, а още една година ще бъде тествана и така идва 2015 - 2016 г., обясни цялата процедура Плевнелиев. Дотогава обаче ще действа винетната система.

Министър Плевнелиев брани скъпите винетки в. Сега

Министърът на регионалното развитие не вижда никакъв проблем в липсата на дневни винетки за леки коли и в значителните разлики в цените, които се получават за едно и също време в зависимост от срока на стикера. "Решението на Комисията за защита от дискриминация е необяснимо, необосновано и политическо", отсече вчера Росен Плевнелиев.

Ден по-рано комисията обяви, че има неравнопоставеност, защото годишната винетка струва 67 лв., което прави по 5.88 лв. на месец, а месечната е 25 лв., или 4 пъти по-скъпа. Освен това защитниците от дискриминация смятат, че не е редно за камиони и автобуси да има еднодневни винетки, а за леките коли - не. Сега човек дори да отскочи само за ден до друг град с колата си, трябва да си купи стикер за 7 дни.

Австрия налага бариери за "социални туристи" от България в. Сега

Австрийското правителство поставя нови ограничения пред притока на граждани от ЕС, определени като "социални туристи", съобщи "Ди Пресе". Изданието пише, че става дума основно за хора на пенсионна възраст от България и Румъния, които се преселват в Австрия. Там започват да източват социалната система, като ползват социални добавки, които им се полагат по закон. В момента постоянно пребиваващи възрастни чужденци в Австрия, които са живели там 5 г. и нямат собствена пенсия или имат твърде ниска такава, получават от австрийската държава добавка от 793 евро (минималната пенсия в Австрия).

Сега за статут на постоянно пребиваване чужденците ще трябва да докажат, че имат достатъчно средства над определена сума, за да се издържат сами. Освен това, ако получават минимална пенсия в своята родина, няма да имат право да кандидатстват за такъв статут, както и за социални добавки. През м.г. Австрия е платила социални добавки на 550 чужденци, мнозинството от тях - 360 души, са от Германия.

НАТО търси наши лекари в. Стандарт

НАТО и ООН отварят вратите си за инженери, медици, елтехници и заварчици, които искат да работят в Афганистан, Ирак и в страни от Африка. Това стана възможно, след като кабинетът одобри наредба за изпращане на цивилни в мисии на международни организации извън България. Става дума за участие в операции на НАТО, ЕС, ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Ежедневно организациите обявяват свободни места за специалисти. За тях обаче научават малко хора. Често става дума за атрактивни позиции с добро заплащане, които се предават от уста на уста сред чиновници и винаги за там заминава някой "близък приятел". "С наредбата обаче слагаме край на тази порочна практика. Искаме всички граждани да знаят къде могат да кандидатстват, когато има свободни места", коментираха експерти от външно министерство. Именно на дипломатическото ведомство се пада тежката задача да координира изпращането на цивилни зад граница. Вече на интернет страницата на ведомството www.mfa.bg може да се видят обяви за десетки свободни позиции, които ЕС е обявил в Ирак, Афганистан, Конго, Косово и Палестинските територии.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 03.09.22 г.
fallback