fallback

Преглед на печата за 17 февруари

08:13 | 17.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Въвеждат нов начин за формиране на държавните такси

в. Новинар

Общинските и държавните такси ще се формират на разходен принцип и няма да носят печалба. Това означава, че таксите ще костват на бизнеса и гражданите толкова, колкото са реалните разходи за извършената от администрацията услуга. Тази промяна в Закона за административното регулиране и контрола върху стопанската дейност беше гласувана в сряда от Министерския съвет.

Новите размери на таксите ще влязат в сила от 2012 година. Предвижда се също така да се въведе принципът на „мълчаливото съгласие”. Според него, ако администрацията не отговори в определен срок на заявление на фирмите по определен регистрационен режим, то се смята, че предприятието е одобрено.

Банкери предвиждат 15% лоши кредити

в. Сега

Необслужваните заеми от банки ще продължават да се увеличават и от 12% в края на м.г. вероятно ще скочат до 15%, сочат прогнозите на родни банкери. Това обаче няма да застраши системата, която е силна, гъвкава и конкурентоспособна според анализ на рейтинговата агенция Moody`s.

Несъбираемите кредити в България може да достигнат около 15% през втората половина на 2010-а. Това прогнозира анализ на УниКредит груп. Неотдавна в друг свой анализ банковата група обяви, че 10-те най-големи български трезора могат да издържат дори на 20-25% лоши кредити, без да им се наложи увеличаване на капитала.

Пускат винетки за леките автомобили по 1,30 лева

в. Новинар

Дневни винетки за 1,30 лв., седмични за 3,35 лв. и месечни за 6,70 лв. За тези изгодни за шофьорите цени и нововъведения настояха от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД). Оттам излязоха с решение, че има дискриминация не само в цените на винетките, но и в тяхната валидност. Решението на КЗД е препоръчано на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, финансовия министър Симеон Дянков, Министерския съвет и Народното събрание.

В момента всеки зад волана трябва да извади от джоба си по 25 лв. за месечна и 67 лв. за годишна винетка. Това обаче е дискриминация, се казва в заключението на КЗД.

Условия в обществените поръчки ще могат да се променят в движение

в. Дневник

Правилата по обществените поръчки и договарянето на еврофондовете да могат да се променят в движение, за да се отстраняват грешки и да не се бавят процедурите. Тази промяна подготвя правителството, научи "Дневник".

Днес кабинетът отложи приемането на предложението на финансовия министър Симеон Дянков срокът за подаване на проектни предложения по оперативна програма да се съкрати от сегашните 60 дни на 30. Мотивът му е да се ускори договарянето на средствата.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев обаче е предложил да се приложи т. нар. подход корижендум, който дава възможност за по-гъвкав подход при определянето на правилата. "Промените, които предложих, не бяха одобрени, защото има по-добри идеи", каза Дянков пред "Дневник", без да коментира повече.

Ще има и безсрочни договори за GSM

в. Сега

Максималният срок на договорите за мобилни телефони ще е 24 месеца, като те ще имат задължение да предлагат и договори с по-кратък срок от една година, както и безсрочни контракти. Тези поправки ще залегнат в промените на закона за електронните съобщения, съобщи вчера шефът на КРС Веселин Божков пред парламентарната комисия по медии.

Предвижда се след изтичането на срока, ако абонатът не пожелае друго, договорът да става безсрочен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 08.09.22 г.
fallback