fallback

Агенцията по храните още не е решила какво ще прави със зеленчуците от Йордания

Доматите с пестициди няма да бъдат продавани на пазара, категоричен е Йордан Войнов

12:43 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Агенцията по храните още не е решила какво ще прави със зеленчуците от Йордания, продавани на столична борса, при които проверка установи наличие на пестициди в пъти над нормите.

"Нашето становище е категорично, че тази продукция няма да бъде реализирана на българския пазар", каза пред журналисти шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов, цитиран от Dnes.bg.

Земеделският министър Мирослав Найденов лично посети борсата в Слатина в понеделник и в резултат на проверката БАБХ възбрани 200 тона домати, краставици и пипер, внос от Йордания. Изследванията тогава показаха, че при доматите пестицидите са 10 пъти над нормата, при краставиците - над 6 пъти, а при пипера - над 3 пъти.

Днес става ясно, че лабораторията на БАБХ е показала нови три отрицателни проби, с което броят на отрицателните става общо шест, "но положителните проби, доказващи наличие на пестициди, са девет", допълни Войнов.

По думите му оттук има две опции – продукцията да се унищожи или да бъде върната обратно.

Решението щяло да се вземе днес, след като излязат резултатите от всички проби и се анализира обстановката.

Земеделският министър коментира вчера, че ако се изчакат десетина дни е възможно пестицидите да се разградят, но не е сигурно дали ще са годни за консумация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 07.09.22 г.
fallback