fallback

Сергей Станишев: България навлиза в инфлационна спирала

БСП даде срок на правителството да вземе мерки срещу обедняването или ще инициира социални протести

16:15 | 15.02.11 г. 7

БСП даде срок на правителството до края на месеца да вземе мерки срещу обедняването на хората или ще инициира социални протести. Това стана ясно от изказване на лидера на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията, съобщи БТА.

България навлиза в инфлационна спирала, посочи той. Заради продължаващото увеличение на цените на основните стоки и услуги левицата настоява за увеличаване на минималната работна заплата от следващия месец на 300 лева, което щяло да струва около 14 млн. лева до края на годината. По думите на Станишев това е абсолютно поносимо за бюджета.

БСП иска още поне с 10 лева да се увеличат детските надбавки, които трета година "са замръзнали" на 35 лева. От партията настояват пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с натрупаната инфлация от началото на управлението на ГЕРБ досега, както и на всички получатели на енергийни помощи да се отпусне еднократна компенсация от 50 лева.

„Даваме срок на правителството до края на този месец да инициира тези мерки, включително и с промени в бюджета, в противен случай ще има социални протести и БСП ще участва в тяхната организация“, заяви Сергей Станишев.

„Все повече стигаме до извода, че за да реагира правителството на реалното обедняване, трябва да има натиск. Предполагам, че ще има протести по места, ще има и национален протест“, добави лидерът на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 01.09.22 г.
fallback