fallback

Т. Младенов: Прокуратурата ще се самосезира за тежки злоупотреби в предприятията

Социалният министър разкри, че работодатели принуждават работници да се разписват на ведомости без да са получили заплати

14:24 | 15.02.11 г. 1

Прокуратурата тепърва ще се самосезира за много тежки злоупотреби в предприятията, които водят до умишлен фалит. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Той заяви, че е поел ангажимент да следи некоректните работодатели и го спазва, като всеки месец ще съобщава нови имена. По думите му неплащането с месеци на заплатите е рисков фактор за здравето и живота на работниците. Освен това социалният министър заяви, че работодатели принуждават работници да се разписват на ведомости, че са получили заплати, без това да е така.

Кризата занижава контролните функции на работодателите и длъжностните лица за безопасност и здраве при работа, каза още министър Младенов и призова да не се пести от лични предпазни средства, както и инструктажите да не се правят проформа.

Преди две седмици Главната инспекция по труда (ГИТ) сезира прокуратурата за злоупотреби от страна на единадесет предприятия, които бавят повече от няколко месеца заплатите, но сигналът беше върнат от прокуратурата на инспекцията с мотива, че тя е контролиращият орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
fallback