fallback

Преглед на печата за 15 февруари

07:47 | 15.02.11 г. 1

Проучване: Над две трети от работодателите планират назначения през първата половина на 2011 г. в. Дневник

Около 70% от работодателите планират да наемат нови служители през първата половина на 2011 г. Фирмите търсят най-често квалифицирани работници, мениджъри на средно ниво и експертен персонал без ръководни функции. Това показва проучване на сайта за търсене и предлагане на работа "Джобспейс" сред 370 мениджъри на компании от всички браншове и специалисти по човешки ресурси и 4120 заети и безработни в периода октомври 2010 г. – януари 2011 г.

80 на сто от попълнилите анкетата планират да търсят работа през следващите шест месеца. Близо половината от тях в момента са безработни или се опасяват, че скоро ще ги съкратят. Останалите заявяват, че търсят по-добри условия за работа или имат нужда от промяна.

Нова незаконна писта изникна в парк "Рила" в. Дневник

Под претекст, че се нуждае от трасе за зареждане на хижа "Рилски езера", собственикът й фирма "Рила спорт" на практика е изградила незаконна ски писта. За това сигнализираха от природозащитното сдружение "Граждани за Рила". Става дума за просека покрай лифта от хижа "Пионерска" до седемте езера, което дирекцията на национален парк "Рила" позволи на фирмата да използва за нуждите на подслона.

Според разрешението, дадено й миналата година, оттам могат в определени часове да се движат снегоотъпкващи машини и моторни шейни. Отъпканото в последните седмици трасе между горната и долната лифтова станция обаче се е оказало идеално за скиори, установи проверка на парковата дирекция на място миналата седмица.

"Българските" домати са гръцки и идват от Турция в. Сега

На пазара в момента български домати няма, има гръцки, внесени от Турция в български щайги. Ядем краставици от Йордания и картофи от Египет. Това обяви вчера Асоциацията на производителите на оранжерийни зеленчуци. "Ако минете по пазарите, ще видите на много места да пише: домати от Кресна. Аз съм собственик на оранжерията в Кресна и ви казвам - домати в Кресна нямаме, идете и вижте", обяви вчера Пламен Сапунджиев от асоциацията.

Такси мощност за вода и ток тази година няма да има в. Сега

Такси водомер и електромер няма да има - поне засега. Шефът на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев увери вчера по БНТ, че такива нововъведения през 2011 г. не се предвиждат. Със сигурност обаче поскъпването на тока няма да ни се размине. Семерджиев и вчера подчерта, че заради скъпата енергия от слънце и вятър от 1 юли ще има повишение на крайната цена с около 1.5%, а отделно ще се смята ефектът на инфлацията и нуждите от инвестиции.

Милионери по неволя в. Стандарт

Милионер се става не само от тотото, но и по неволя. 1673 българи шокираха данъчните, като обявиха доходи над 1 млн. лв. за 2010 г. Те са подали годишните декларации преди 10 февруари, за да ползват отстъпката от 5%. В сравнение с миналата година милионерите са скочили близо 60 пъти. До 30 април м.г. едва 28 българи признаха, че са изкарали през 2009 г. над 1 000 000 лева. Причината за рязкото увеличаване на богаташите обаче не се дължи на големи печалби, а на кризата. Много предприемачи през миналата година бяха принудени да сложат на тезгяха целия си бизнес. Често това ставаше дори на загуба, за да не се стигне до фалит, коментират експерти. Получените пари от продажбата на притежаваните дялове от компании и цели фирми се обявяват в годишните данъчни декларации.

Ставаме гърци за €500 пенсия в. Стандарт

Все повече българи стават гърци заради високите пенсии в южната ни съседка. Нашенци масово се преселват да живеят при елините заради гарантирани 500 евро на месец.

През последните години хиляди българи, подучени от гръцки адвокати, са се пенсионирали в южната ни съседка, като са посочили постоянен адрес там. След като осигурителните служби на двете страни сумират общия трудов стаж, нашенци се оказват с пенсия много под минимума в Гърция заради ниските заплати в България. Гръцката държава обаче им отпуска добавка, която да достигне нивото от 500 евро. Проверки са установили, че не малка част от получилите това право българи изобщо не живеят в Гърция. Адресът им там е фиктивен, а те си харчат парите в България.

Заради масовото преселение до няколко месеца Гърция ще приеме нови закони, които да въведат строга финансова дисциплина. Сред тях са и правилата и за отпускане на социална пенсия на чужденци, съобщи за "Стандарт" Екатерина Димитрова, трудово аташе в посолството ни в Атина.

168 акта срещу мобилните оператори в. Новинар

168 наказателни постановления са издадени на мобилните оператори заради проблеми при преноса на номера. Това съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Досега в комисията са постъпили над 800 жалби. Само за периода септември-ноември 2010 г. са получени над 500 оплаквания. До 31 януари 2011 г. са пренесени 139 377 броя мобилни номера и 60 337 броя фиксирани номера.

На 15 март ще бъде открита приемна за граждани, в която ще има представители на Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на личните данни, които ще консултират клиентите на мобилните оператори по различни проблеми, които са възникнали по техните договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 26.08.22 г.
fallback