fallback

Доган не е в конфликт на интереси, реши окончателно ВАС

Лидерът на ДПС получи хонорар от 1,5 млн. лева за консултантски услуги за големи енергийни обекти

13:06 | 14.02.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на тричленен състав на същия съд от октомври 2010 г., с което е отхвърлено искането за установяване на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Доган. Това съобщиха от ВАС, предаде БТА.

Искането беше направено миналата година с доклад на парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, приет с решение по протокол. Искането беше свързано с факта, че лидерът на ДПС е получил 1,5 млн. лева като консултант по четири крупни енергийни проекта – основно хидровъзел „Цанков камък", „Доспат", каскада „Горна Арда" и язовир „Тунджа".

По време на заседанието на ВАС по въпроса на 23 септември миналата година адвокатът на Ахмед Доган заяви, че лидерът на ДПС е взел над 1,5 млн. лв. хонорар за маркетингово проучване. Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и „Институт по строителство и минно дело“ АД чрез „Минстрой холдинг”.

Тогава решението на тричленния състав на ВАС беше подписано с „особено мнение“ от съдия Марина Михайлова, която не споделя становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение на Доган. След обосноваване на мнението си тя беше дала становище, че е налице реално получаване на облага по смисъла на закона за конфликт на интереси.

Мнението на съдия Михайлова беше, че на Ахмед Доган следва да бъде наложена глоба от 3000 лева и да бъде присъдена в полза на държавата сумата от 1 356 857 лева, след приспадане на платените данъци.

Сега обаче съдът освен че не откри конфликт на интереси при лидера на ДПС, постанови Народното събрание да заплати на Ахмед Доган направени по делото разноски допълнително в размер на 300 лв.

Решението на петчленния състав на ВАС е окончателно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
fallback