fallback

Преглед на печата за 14 февруари

08:00 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Британци длъжници заради имоти в "Супер Боровец" в. Новинар

Общината в Самоков огласи списък със 167 юридически и физически лица с неплатени данъци към нея от минали години. От общинската администрация съобщават, че голяма част от дружествата, които са в списъка, са на британски граждани, купили имоти по времето, когато акутален бе проектът "Супер Боровец". По време на кризата те се оттеглили, без да платят към местната хазна данъчните си задължения.

Това е първата стъпка на местната администрация по отношение на списъка, тъй като намерението й е да го актуализира месечно. Той е поместен и в Интернет и в него намират място не само най-големите длъжници към местната хазна, а и тези, които са с по-малки дългове, но са близо до погасителния давностен срок.

Търговският регистър - бавен и блокиран в. Дневник

През последните месеци сайтът на електронния търговски регистър работи изключително бавно и често не е достъпен, а вместо информация потребителите получават съобщението "service unavailable". Обяснението за проблема на Министерството на правосъдието, към което е отговорната за регистъра Агенция по вписванията, е, че претоварването се дължи на увеличения брой потребители.

Източник на "Дневник" обясни, че проблемът е следствие от липсата на инвестиции в IT инфраструктурата на агенцията. От началото на годината потребителите на търговския регистър са изтеглили 45 млн. документа, твърди същият източник.

Гражданите получават достъп до данъчните си досиета в интернет в. Сега

Всеки гражданин или фирма ще може да провери в интернет какви данъци и осигуровки е внесъл или дължи, без да ходи до офисите на Националната агенция за приходите, съобщиха оттам. Данъчните досиета ще станат онлайн достъпни до няколко месеца.

Това ще се случи поетапно. Първи достъп ще получат най-големите и средните данъкоплатци, които са предимно фирми. До края на годината справки ще могат да правят всички граждани.

От 2014-а: 400 млн. евро за чудесата на България в. Стандарт

Брюксел е готов да налее 400 милиона евро за културно-историческия туризъм в България. Условието е проектите за старините да са вкарани в обща стратегическа рамка. Сега по различни програми до 2013 г. имаме около 200 млн. евро, но се надяваме да удвоим средствата в следващия програмен период, обясни зам.-министърът на културата Тодор Чобанов.

За повече пари в сектора ще настоява и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той смята, че специализираният туризъм е под потенциала си. Неговата възвръщаемост обаче е пет, шест пъти по-голяма от тази на масовия. В последната година са договорени много проекти, които ще се осъществят до края на 2013 г., допълни Дончев. Според него трябва да се определят ценните обекти и към тях, като първа точка, да се изградят елементарни неща като паркинг, тоалетни и табели.

Злато за $1,2 млрд. вадят до Крумовград в. Стандарт

Крумовград е на път да се превърне в българския Клондайк, след като правителството даде на фирмата "Болкан Минерал енд Майнинг" ЕАД (дъщерна фирма на "Дънди Прешъс Металс") правото на 30-годишна концесия за добив на злато. Компанията ще извлича скъпоценния метал от 6 участъка, обединени в златодобивно находище "Хан Крум".

За срока на концесията дружеството ще инвестира над 114 млн. лв. Доказаните залежи само в един от участъците - Ада тепе, възлизат на повече от 835 000 тройунции. При сегашните цени на златото това се равнява на над $1,2 млрд., съобщи БНТ. За злато край Крумовград се говори отдавна. Тук и малките рекички са златоносни, дори каменните огради на селските къщи са от руда, съдържаща злато.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 27.08.22 г.
fallback