fallback

Трайков: Росатом ни оказва натиск за АЕЦ „Белене“

Неизгодна сделка за България няма да има, категоричен бе икономическият министър

13:11 | 09.02.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Огласената неофициална информация, че има вероятност Росатом да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“ е „очевиден опит за натиск“, каза днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и допълни: „Виждате, че играта загрубява, така че очаквайте още партенки“.

Трайков посочи още във връзка с преговорите за цената на АЕЦ „Белене“, че „предишните договарящи не са договорили инфлационния натиск за цената на атомната централа, сега ние преговаряме по този въпрос“.

„Аз лично имам опит в подобни преговори, преди да стана министър, така че неизгодна сделка за България няма да има“, заяви той.

„Моята цел не е да се откажем от проекта, нито да стане на всяка цена“, допълни Трайков. Целта е, ако сделката бъде договорена по начин, изгоден за България, тя да се осъществи и такъв е замисълът от самото начало.

Във връзка с журналистически въпрос Трайков обясни, че френската фирма Areva, която участва като доставчик за част от оборудването на АЕЦ „Белене“ съвместно с Росатом, има възможност да договори финансиране на своето участие в проекта от европейски експортни агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
fallback