fallback

Плащания над 15 хил. лв. ще се извършват само по банков път

На първо четене депутатите бяха одобрили сумата да е 5 хил. лева, но при второто гласуване парламентът прие трикратното й увеличаване

10:37 | 09.02.11 г. 3

Плащанията в размер над 15 хил. лева ще се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка. Това приеха депутатите на второ четене при гласуването на законопроекта за ограничаване на плащанията в брой, предаде БТА.

На първо четене депутатите бяха одобрили сумата да е 5 хил. лева, но при второто гласуване парламентът прие трикратното й увеличаване.

Разпоредбата за банковото плащане на суми в чуждестранна валута се прилага, като се вземе предвид тяхната левова равностойност. Ако тя е равна или надвишаваща 15 хил. лева, парите трябва да бъдат преведени по банков път. Равностойността в левове се определя по курса на БНБ в деня на плащането.

Законът за ограничаването на плащанията в брой не се прилага при изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда. Разпоредбите му не важат още за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки, както и от и в сметки на недееспособни лица, съпрузи и роднини по права линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
fallback