fallback

Проф.Светла Бъчварова : Кризата лишава земеделието от инвестиции

Необходимо е създаването на Агенция за земята, която да регулира поземлените отношения, смята председателят на Селскостопанската академия

09:36 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата води до отсъствие на инвестиции в земеделието, проф.Светла Бъчварова - председател на Селскостопанската академия. По думите й кризисната пазарна ситуация не дава възможност за разширяване на производството.

Затова предлагането на земеделски продукти е по-малко, което води до днешните високи цени. Например в последния месец и половина - два липсва предлагане на пшеница и този факт предизвика ескалация в цените, посочи проф.Бъчварова.

Тя призова да се увеличат обработваемите площи в страната, за да се повиши и делът на износната продукция.

Фактът, че основни играчи не получиха производството, което очакваха води до намаляване на търсенето на земеделски продукти от големите страни и в същото време увеличаване от бедните, посочи проф. Бъчварова.

Според нея въпросът със спиране на раздробяване на земята е основен. Тя подкрепи предложението за създаване на Агенция за земята, която да регулира поземлените отношения.

Виждането на Бъчварова е, че новата структура трябва да осигури възможност собствениците на земи да получават подобаваща рента, а производителите да не се сблъскват с необятното море от трудности при желание да обработват площите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 02.09.22 г.
fallback