fallback

Започва международна експертна проверка на АЕЦ „Козлодуй“

Ще се проверяват основни области в дейността на 1000-мегаватовите блокове, за да се оценят изпълнението на препоръките и постигнатия напредък след проверката през 2009 г.

12:24 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Експерти от Световната асоциация на ядрените оператори WANO (World Association of Nuclear Operators) ще извършат от 7 до 11 февруари 2011 г. т.нар. “последваща проверка” (WANO Follow-Up Peer Review) на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, съобщиха от атомната централа.

Mисията се провежда 19 месеца след партньорската проверка през юни 2009 г., проведена в отговор на поканата на ръководството на атомната електроцентрала към московския център на асоциацията, където членува АЕЦ “Козлодуй”. Целта тогава беше да се определят както силните страни и добри практики, така и областите, в които могат да се направят още подобрения за повишаване на безопасността и надеждността на 5 и 6 блок.

Сега в екипа на WANO са включени петима експерти, които са участвали и в състава на основната мисия от 2009 г. В рамките на тази седмица те ще проверяват основни области в дейността на 1000-мегаватовите блокове, за да оценят изпълнението на препоръките и постигнатия напредък за изминалия период.

Oбект на проверката ще бъдат следните области на работа в АЕЦ Козлодуй: “Oрганизация и административно управление”, “Eксплоатация”, “Ремонт”, “Инженерно осигуряване”, “Опит от експлоатацията”, “Радиационна защита” и “Химия”.

Съгласно правилата на WANO резултатите от проверката ще бъдат обобщени в отчет, който обаче е конфиденциален и се предоставя единствено на експлоатиращата организация, в случая – АЕЦ “Козлодуй”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 19.08.22 г.
fallback