fallback

Преглед на печата за 7 февруари

07:42 | 07.02.11 г. 2

България може да загуби 120 млн. евро за селските райони в. Дневник

Има голям риск тази година България да загуби между 80 и 120 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от междинната оценка за нейното изпълнение, изготвена от консултантската компания "Агротек" (Agrotec), с която "Дневник" разполага. Средствата са от бюджет 2009 на програмата, а срокът за неговото усвояване изтича в края на тази година.

Одиторите откриват фаворизирани сектори в усвояването на евросредства. По най-атрактивната мярка - модернизация на земеделски стопанства, такъв е зърнопроизводството. В същата мярка се открива и много висок процент на т.нар. безполезна подкрепа - евросредства за инвестиции, които фирмите имат ресурс и сами да направят. Този вид проекти са получили 81 млн. евро, или 33.6% от средствата при средно между 10 и 20% в другите страни членки.

Франция: Присъединяването на България и Румъния към Шенген може да отнеме няколко години в. Дневник

Предвиденото първоначално за март тази година присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство може да отнеме няколко години, заяви днес френския министър по европейските въпроси Лоран Вокиез, като отбеляза усилията на Букурещ в тази насока, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

"Отварянето на шенгенското пространство за двете страни е тежко решение за бъдещето ни. През техния район минава три четвърти от проблемната нелегална имиграция, минават голямата част от потоците на трафика на наркотици, на оръжие и дори на деца, каза Вокиез в предаването "Европейски кръстопът" на Радио Франс ентернасионал.

В България наказателната лихва е сред най-високите в региона в. Дневник

В България таксата за предсрочно погасяване на жилищен ипотечен кредит се оказва сред най-високите в сравнение с нивата й в съседни страни от региона. Това показва проучване на "Дневник" на публично достъпна информация от интернет страниците на съответните кредитни институции в дадена страна.

Потърсени са данни за условията на дъщерни банки на едни и същи международни банкови групи, представени у нас и в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Проучването показа още и че информацията за лихви, такси, комисиони и прочее на интернет страниците на банките е най-достъпна за потребителя при българските кредитни институции.

Банкери бранят таксата "предсрочно погасяване" в. Сега

Банкери се обявиха твърдо срещу готвеното отпадане или ограничаване на таксата за предсрочно погасяване за жилищни и бизнес кредити с променливи лихви. Те заплашиха, че ако тази такса изчезне, ще вдигнат други такси, лихви или комисионни, така че да си "избият" парите. Трима депутати от ГЕРБ предлагат промяната да стане с изменения на Закона за кредитните институции.

"Това е административен опит да се предоговорят вече договорени условия между банка и клиент. Те със същия успех могат да отидат утре и да кажат - защо цената на млякото, месото, маслото трябва да бъде еди-каква си. Това сме го пробвали с 50 години комунизъм, не дава добри резултати", коментира пред Дарик радио шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той добави, че банките ще компенсират загубата с "някакво общо повишаване на такси или на нещо друго". Те обаче нямало да се взимат от хората, които предварително си връщат заема, а от всички.

Едни и същи фирми печелят проекти по "Шенген" в. Сега

Едни и същи фирми печелят обществени поръчки за доставка на техника и ремонтни дейности във връзка с подготовката на България за приемането й в Шенген. Това констатира доклад на институт "Отворено общество", представен вчера. Според авторите му обаче това не оставя съмнения за корупционни практики, тъй като всички процедури са проведени законно, а и съдът е отменил едва 4 от общо 74 възложени обществени поръчки.

3000 младежи са изтеглили студентски кредити в. Сега

Близо 3000 студенти са се възползвали от възможността да изтеглят евтини кредити за покриване на таксите за обучение. Услугата е еднакво популярна сред студентите от частните и държавните университети въпреки разликите в таксите. Ако тези младежи не се откажат от намерението си да покриват през заем всички бъдещи семестриални плащания, размерът на усвоения кредитен ресурс в края на четвъртата година ще е 20 млн. лв.

Крадем юпита от комшиите в. Стандарт

Юпита от чужбина ще влеят свежа кръв в родните компании. Заради липсата на достатъчно специалисти у нас фирмите търсят експерти от странство. Сърби, руснаци, украинци, турци, молдовци или хървати са надеждата на българските работодатели от различни сектори да попълнят незаетите висококвалифицирани работни места. От 1 юни България въвежда "синята карта" - документа, с който Европейският съюз привлича мозъци отвън по подобие на "зелената карта" в САЩ и Канада. Този кетап дава много повече предимства на притежателите му в сравнение със сегашната трудова виза. За чужденците, избрали България, той може да бъде трамплин за реализация в Евросъюза. Пускането на "синята карта" ще стимулира нашите младежи да учат и да изкарват допълнителни квалификации, за да са конкурентоспособни.

Играем тото с коне и кучета в. Стандарт

Държавата ще може да организира лотария, тото, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета. Това предвижда новият закон за хазарта, качен на сайта на Министерството на финансите. Всички тези игри ще може да се организират от Държавно предприятие "Българския спортен тотализатор" към министъра на спорта. Идеята е Държавната парично-предметна лотария, която сега е към Министерството на финансите, да се закрие и да се слее с тотото, за да се намали администрацията. Така едни и същи чиновници ще отговарят и за държавната лотария, и за тотото. Ръководството на спортния тотализатор ще се назначава от министъра на спорта. Той ще има право и да разпределя приходите от държавния тотализатор, коментира Иво Димов от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 06.09.22 г.
fallback