fallback

Преглед на печата за 4 февруари

08:05 | 04.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Депутатите забраниха плащане в брой над 15 000 лв. в. Сега

Плащането на повече от 15 000 лв. на ръка се забранява. Който брои едри пари в брой, ще губи между 25 и 100% от сумата над 15 000 лв. Това предвижда новият закон за ограничаване на кешовите плащания, одобрен от бюджетната комисия в НС вчера. Той се очаква да влезе в сила до няколко седмици.

Целта на мярката е да помогне в борбата със сивата икономика и по-конкретно да се преодолее проблемът с наличието на огромни парични потоци, които не се отчитат в първични счетоводни документи. В момента, за да ползват данъчен кредит по ДДС например, фирми измамници отчитат фиктивни сделки, като твърдят, че плащанията по тях са правени на ръка. Според промените, ако няма документ от банка или от дружество за платежни услуги за направени преводи по сделките с ден и час, данъчните няма да признават правото на данъчен кредит, а 50% от сумата, платена уж кеш, ще бъде отнета като глоба.

70 млн. лв. от ЕС скараха министерство и бизнеса в. Сега

Министерството на икономиката и цели браншове от българската икономика се оказаха в истинска война. Производителите на мебели, облекло и обувки се оплакаха, че са отрязани от възможността да обновяват машините си с европари. Те са подали жалба до Върховния административен съд за дискриминация.

Агенцията за малки и средни предприятия пък е отхвърлила 60% от фирмите, кандидатствали да внедрят международни стандарти с финансиране от ЕС. Министър Трайчо Трайков обяви вчера пред "Сега", че започва спешна проверка. По двете схеми България трябва да усвои общо 69.6 млн. лв.

До 3 бона глоба при липса на винетка в. Стандарт

От 300 до 3000 лева се глобяват водачите на МПС, ако управляват личните си автомобили по републиканската пътна мрежа без винетка или са оставили части от старата по предното стъкло. От 400 до 4000 лева е наказанието при товарните автомобили, които карат без стикера. Това предвиждат промени в закона по пътищата, които депутатите от транспортната комисия гласуваха на първо четене със 7 гласа "за, 4 "въздържал се" и 1 "против".

Проектът бе подложен на остра критика заради неточности и недомислия в някои текстове и те ще бъдат променени между първо и второ четене, уточни председателят на комисията Иван Вълчев. Многото лепенки на предното стъкло пречели на видимостта на шофьора и можели да предизвикат катастрофи, затова се въвеждало изискването за отлепването на старите, коментираха от пътната агенция.

Ферибот свързва Варна със Самсун в. Стандарт

Нова фериботна линия Варна-Самсун може да тръгне до края на годината. Това съобщи шефът на фериботния комплекс - Варна, Иван Вълчев.

Принципно съгласие за линията беше постигнато на срещата между премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Реджеп Ердоган миналата година. За да може да приема фериботи обаче, турското пристанище Самсун трябва да инвестира между 3 и 5 млн. долара. За целта то кандидатства за европейско финансиране по програмата за развитие на коридора Европа-Азия ТРАСЕКА.

Омбудсманът атакува забраната за пътуване на длъжници в. Новинар

Конституционният съд (КС) да отмени забраните за пътуване на длъжници, поиска националният омбудсман Константин Пенчев. Той иска промяна в Закона за българските лични документи. Според него трябва да се установи противоконституционност на текстове от закона.

При дълг над 5000 лв., за който на кредитора не е дадено обезпечение, МВР налага забрана за напускане на страната по искане на съдебен изпълнител, пише в закона. Задължението може да е към държавата, към гражданин или фирма. На такива лица, според закона, може да се откаже издаването на задгранични паспорти или да им се отнемат вече издадените.

Комисия във финансовото министерство се е опитала да облагодетелства доставчик на горива в. Дневник

Министерството на финансите е прекратило общата си поръчка за доставка на горива, защото служителите на ведомството са се опитали да облагодетелстват една компания за сметка на друга, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Процедурата е за две години и е на стойност 50 млн. лева. Според информация на в. "Сега" в конкурса са участвали "Петрол", "Ромпетрол" и "Лукойл".

От финансовото министерство отказаха информация за конкурса, как се е стигнало до неговия провал и дали ще бъдат санкционирани служителите. Мотивът - "една медия е платила за тази информация по Закона за достъп до обществена информация и първо трябва да излезе в нея, което може да стане през следващата седмица".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 26.08.22 г.
fallback