fallback

Преглед на печата за 3 февруари

08:18 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът все пак отива на съд за скрити помилвания

в. Сега

Административният съд София-град ще трябва да разгледа делото срещу отказа на държавния глава да предостави на "Сега" информация за това кои са членовете на Комисията по помилване към президентството и имената на помилваните лица през 2008 и 2009 г., както и за какви престъпления са били съдени и каква част от наказанието са изтърпели.

ВАС вчера прие, че съдия Мария Попова от АССГ неправилно е отказала да разгледа жалбата, като се е позовала на това, че е подадена извън законовия 14-дневен срок. Оказа се, че от президентството не са изпратили в АССГ пощенския плик с клеймото, откъдето се вижда кога точно е подадена. И служебна проверка на АССГ установява, че жалбата е подадена чрез президентството 4 дни след срока.

Продажба на фирми само след 60 дни проверка от НАП

в. Новинар

От 7 на 60 дни се удължава срокът, в който от НАП ще могат да проверяват фирмите преди те да бъдат прехвърлени, преобразувани или заличени. Това гласуваха депутатите при промените на второ четене в Данъчно-осигуритения процесуален кодекс (ДОПК). Основната цел на поправките е да предотвратят онези измамници, които прехвърлят фирмите си на бедни, социално слаби или неграмотни лица, които пък няма как да покрият задълженията на компанията към хазната.

Според новите текстове когато една фирма се прехвърля или продава, трябва да бъде изпратено уведомление до данъчната служба. След това в рамките на два месеца пък НАП трябва да провери дали търговецът има неплатени данъци и осигуровки. На базата на това на собственика му се издава удостоверение. Компаниите няма да могат да впишат промени в Търговския регистър ако нямат такъв документ.

Дянков анулира скандална петролна поръчка за 60 млн. лв.

в. Сега

Мегапоръчка за доставка на горива за 60 млн. лева се провали. Търгът е прекратен заради груби нарушения, става ясно от обявление на Министерството на финансите в регистъра на обществени поръчки. От мотивите се разбира, че една от трите компании, участвали в процедурата, е била толерирана, а друга - притискана. По информация на "Сега" участниците са "Петрол", "Ромпетрол" и "ЛУКойл".

Преди месеци по идея на Дянков кабинетът реши МФ да прави за всички ведомства поръчките за гориво, самолетни билети, канцеларски материали и чистене на сгради. Идеята бе да се постигнат по-ниски цени и да се намали корупцията. Резултатите май са в обратната посока.

Финансови гаранции ще отсяват спекулантите в екоенергетиката

в. Дневник

Около 55 000 лв. за всеки мегават планирана мощност ще трябва да платят в аванс предприемачите, които искат да развиват централи на зелена енергия. Това става ясно от последния вариант на проектозакона за енергията от възобноваеми източници (ЗЕВИ), който предстои да бъде внесен в парламента, след като вчера правителството го одобри от трети опит.

Проектозаконът задължава инвеститорите да плащат авансово 50 000 лв. на мегават при подписване на предварителен договор с оператора за свързване към съответната мрежа. Ако централата не бъде построена по вина на предприемача, депозитът ще остане в полза на доставчиците на ток или на Националната електрическа компания (НЕК), които управляват съответно разпределителните и преносната мрежи. Други 5000 лв. на мегават ще се внасят още със заявката за свързване на обекта.

Автокъща и ВиК гафове спънаха столичното околовръстно

в. Сега

Пропуски на държавата отново препъват строителството на софийския околовръстен път и вещаят поредно оскъпяване. Това стана ясно при инспекцията на министър Росен Плевнелиев и кметицата Йорданка Фандъкова на шосето между кварталите "Симеоново" и "Младост". Тази отсечка от Южната дъга, дълга 4.5 км, засега струва 44.7 млн. лева - или 10 млн. лв. на километър. Изпълнител е "Главболгарстрой".

Строителният министър обясни, че има проблем с автокъща, кацнала край трасето. При разширяването пътят трябва да навлезе с метър навътре и обектът на "Бавария ауто" трябва да се премести другаде или да се прави специално укрепване. Не се разбра как изобщо обектът е оцелял и защо държавата не е отчуждила имота. Стана ясно обаче, че собственикът на автокъщата не само няма намерение да я мести, но дори планира да прави шоурум за колите.

Друга пречка за бързото завършване на отсечката се оказал огромен водопровод, изграден не там, където е посочено в кадастъра.

Хотели свалят звезди

в. Стандарт

Собственици на луксозни хотели вече предприемат стъпки за намаляване на звездите им заради преобразуването на курортната такса в данък. Четири пъти ще паднат вноските по туристическия налог, ако намалим звездите на хотела от 4 на 2, каза собственик на хотел пред "Стандарт". Това е единственият начин да оцелеем при надутите налози и осигуровки за бранша и да си плащаме вноските по кредитите, обясни бизнесменът. В същото време туристите не се интересуват от броя на звездите, а от качеството на обслужване и цените, обясниха от бранша готовността си за радикалната промяна. Подобна реформа ще направи хотелите по-трудно продаваеми пред туристите, категоричен е изпълнителният директор на "Алма тур" Любомир Панковски. В същото време той е съгласен, че подобна стъпка е логична предвид кризата, защото бизнесът няма резерви, с които да покрие по-високите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 29.08.22 г.
fallback