fallback

АИКБ: Срокът за онлайн връзка на търговците с НАП е трудно изпълним

Според работодатели подмяната на 300 хиляди касови апарата и поддържането на онлайн връзка ще струва приблизително 100 млн. лв.

15:27 | 02.02.11 г.

Крайният срок 30 септември 2011 г. за свързване на фискалните устройства на регистрираните по закона за ДДС лица с електронната система на Националната агенция по приходите (НАП) е трудно постижим и изпълним, заявяват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в писмо до министъра на финансите Симеон Дянков и до директора на НАП Красимир Стефанов.

Работодателската асоциация смята, че търговците имат желание да приспособят фискалните си устройства с дистанционната връзка, но производителите на фискални устройства може да не успеят да ги произведат навреме, нито сервизните фирми ще смогнат да обслужат всичките 300 000 броя регистрирани досега фискални устройства.

В АИКБ са пресметнали, че подмяната на около 300 хиляди касови апарата заедно с поддържането на онлайн връзка ще струва приблизително 100 милиона лева.

Ако на 1 октомври 2011 г. някой търговец не е свързал онлайн с НАП касовия си апарат, следва да му се наложи парична глоба в размер между 3000 до 10 000 лева. Според АИКБ тази глоба е висока и съизмерена с оборотите на немалка част от търговците.

От АИКБ предлагат НАП текущо да следи процеса, да съдейства за адаптирането на фискалните апарати с GPRS връзка и да инициира удължаване на сроковете.

От асоциацията смятат още, че стойността на новите фискални устройства директно трябва да се приспада от дължимия данък върху печалбата на търговците, като по този начин държавата стимулира изпълнението на тази мярка. Такова данъчно облекчение обаче не е предвидено в бюджета за 2011 г., затова работодателите предлагат то да се използва през следващите две години.

Работодателите настояват да се преразгледат нивата на предвижданите глоби и да се въведе гратисен период за санкционирането при възникване на технически затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
fallback