fallback

Преглед на печата за 1 февруари

07:58 | 01.02.11 г. 1

Корпоративна банка вече държи 70% от парите на държавните фирми в. Сега

Управляващите продължават да съсредоточават парите на държавни предприятия в един трезор - Корпоративна търговска банка /КТБ/. Финансовата институция вече управлява 70% от средствата на 10-те най-големи държавни фирми. Това показва справка на Министерството на икономиката, получена от "Сега" по закона за достъп до информация.

Най-големи суми в банки държат компаниите към министерство на икономиката - Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, "ТЕЦ Марица-изток 2", "АЕЦ Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг" и "Благоевград - БТ". Според официална справка на МФ към март 2010 г. те са имали депозити и разплащателни сметки за 621 млн. лв., от които 337 млн. лв. са по сметки в КТБ. Това прави съкрушителен "пазарен" дял на трезора при тези предприятия - 54%, при положение че огромният ресурс е вложен в общо 23 банки. Към края на октомври 2010 г. 10-те компании са намалили парите, които държат в трезори до 412 млн. лв., но делът на КТБ е още по-смазващ - 285 млн. лв., или 70%.

Дянков пробва да върне митническата полиция в. Сега

Междуведомствена работна група под егидата на правосъдното министерство трябва да "отсъди" дали митничарите да получат полицейски правомощия. Това е резултатът от среща при вицепремиера Симеон Дянков вчера. Експерти от правосъдното ведомство, МВР и митниците са решили работната група да предложи решение, като анализира чуждия и родния опит - до 2006 г. в България имаше митническо дознание. Ще се търси и мнението на прокуратурата и на асоциацията на производителите и търговците на цигари.

Туроператорите и държавата почнаха да връщат българите от Египет в. Сега

След 2 дни изчакване и хаос държавата и туроператорите се мобилизираха да върнат българите, които пребивават в момента в Египет. Днес в 15 часа от летището в Кайро ще излети правителственият самолет, който ще прибере част от сънародниците ни в разтърсената от размирици държава. "Очакваме 70 човека да се качат. Имаме възможност да вземем и други граждани на ЕС", каза външният министър Николай Младенов снощи пред БНТ. От Външно допълнително предупредиха, че самолетът не е за туристите, пристигнали в Египет с чартърни полети.

За най-малко 90 туристи пък ваканцията в Египет се оказа двудневна. С късен полет вчера туроператорът "Тез Тур" върна българите, които изпрати за курорта Хургада в събота.

Спор с контрагент доведе до запор на сметки на "Практикер" в. Дневник

Спор за разплащане на стока между търговската верига за строителни материали "Практикер" и производителя на домашни камини и печки "Прити 95" от Лясковец доведе до запор на сметки на веригата. От германската компания увериха, че казусът по никакъв начин няма да повлияе на разплащанията им с други доставчици, а конкретният случай най-вероятно ще бъде отнесен в съда.

Запорът е бил наложен през миналата седмица, като информацията все още не е отразена в търговския регистър. От "Прити 95" обясниха пред "Дневник", че става въпрос за плащане от 130 хил. лв., което веригата е трябвало да извърши до ноември миналата година. От там обаче им обяснили, че ще преведат сумата, след като им върнат непродадена стока.

На енергийната борса ще се продава и ток за следващия ден в. Дневник

Клиентите на българската енергийна борса ще могат да купуват балансираща енергия, ток за утре и резерв, съобщиха пред "Дневник" от компанията "Сименс", която е доставчик на системата за управление на пазара.

Досега изграждането на енергийна борса в България е струвало около 4 млн. евро, показва справка в регистъра за обществените поръчки, документацията на програма ФАР и на норвежката програма за сътрудничество. Доставчик на оборудването за нея е германската "Сименс", която досега е печелила две поръчки.

Данъците без такси в. Стандарт

Идва краят на солените банкови такси, когато плащаме данъци. Налозите скоро ще могат да се плащат през POS терминал както в магазина. Това ще стане с промяна в закона, обявиха пред "Стандарт" депутати от ГЕРБ. Ще се издължаваме към хазната с банкова карта. Агенцията за приходите първа ще сложи в салоните си новите устройства. Дължимите такси за плащане през терминала ще са за сметка на данъчните. Така внасянето на налозите вече ще бъде безплатно. Предстои да се обсъди внедряване на апаратите и в други държавни ведомства, където гражданите и бизнесът плащат такси и глоби.

Църквата иска пари от Брюксел в. Стандарт

И църквата ще търси пари от Брюксел. Тя ще развива с тях поклоннически туризъм и ще популяризира пред света уникалните църкви, манастири и паметници на християнството по българските земи.

Целта е най-древни и значими храмове да се реставрират със средства по оперативните програми. Така те ще станат "спирки" по маршрутите за културен и религиозен туризъм и ще привличат интереса на родни и чужди посетители. Министър Томислав Дончев вече дава напътствия на БПЦ как да разработва проектите си, за да получи средства по еврофондовете, съобщиха вчера от екипа му.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 01.09.22 г.
fallback