fallback

МЗ откри несъответствие при етикетирането на храни в 34 обекта

Един обект за производство е спрян временно от експлоатация, санкциите са до 1000 лв.

13:33 | 31.01.11 г.

Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове. Това показват резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването (МЗ), която продължи от 11 до 20 януари, съобщават от пресцентъра на ведомството.

По време на проверката са инспектирани 535 фурни и 891 магазина. Изследвани са видът и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.

В 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните, показват резултатите. Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения. Наложените санкции ще бъдат от 500 до 1000 лв. Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.

76 проби от различни хлябове са изследвани за изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в 6-те официални акредитирани лаборатории на РИОКОЗ. В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол. Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито. Допълнително ще се извърши анализ за съдържанието на влакнини (фибри) в хляба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 01.09.22 г.
fallback