fallback

ЦИР: Ръстът на БВП за 2011 г. ще е до 3%

Реално намаление на безработицата и повишаване на доходите може да се очаква едва през 2012 г., прогнозират от Центъра за икономическо развитие

12:57 | 31.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2011 г. няма да надхвърли 3%, прогнозира председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, представяйки доклада на центъра за развитието на икономиката на България към януари 2011 г. Заложеният в бюджета за 2011 г. ръст на БВП е 3,6%.

От ЦИР посочиха, че по предварителни данни за 2010 г. ръстът на БВП ще бъде около 1%. Прохаски коментира, че България не излиза бързо от кризата и възстановяването на икономиката ще е бавно и мъчително. Той направи извода, че въпреки че се очаква ръст на икономиката през следващата година, това няма да се отрази като цяло на повишаване на доходите на населението и на повишаване на пенсиите.

Очакваното средно ниво на безработицата тази година е около 9%. Прохаски веднага посочи, че всъщност заетостта през цялата 2010 г. намалява, макар и с по-бавни темпове към края на годината. Увеличаване на заетостта, според прогнозата на ЦИР, може да стане през първото или второто тримесечие на тази година, обаче реално намаление на безработицата и повишаване на доходите може да се очаква едва през 2012 г.

От ЦИР посочиха, че главен двигател на ръста на БВП за 2010 г. е било увеличението на износа, което за 11-те месеца на 2010 г. е 32% на годишна база, а ръстът на вноса е 11%. По думите на Прохаски през 2011 г. износът ще продължава да расте, но с по-бавни темпове. Той посочи още, че по предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за 2010 г. ще бъдат около 1 милиард евро, като очакванията за тази година са за инвестиции от 1,2-1,5 милиарда евро.

„Тревожен фактор е намаляването на крайното потребление през 2010 г., което на годишна база е 3,7%, а от него също зависи ръстът на БВП“, казаха от ЦИР.

Друга слаба страна на икономическата политика на правителството, според ЦИР, е липсата на приватизационни сделки през 2010 г., въпреки че това беше една от основните антикризисни мерки.

По предварителни данни инфлацията за 2010 г. е над 4%, като основен принос за нея има повишаването на цените на хранителните стоки. Прогнозата на ЦИР е, че за 2011 г. инфлацията у нас ще бъде до 3%, при положение че прогнозите за инфлацията в ЕС са за под 2%.

На въпрос на Investor.bg относно бюджетния дефицит за 2011 г. Прохаски коментира, че „към момента нямаме основания да смятаме, че няма да се изпълни заложеният от правителството до 3% бюджетен дефицит за годината. По-точна прогноза обаче може да се направи след няколко месеца. Много се надяваме да не се превиши бюджетният дефицит, тъй като от това много зависи как България ще се възприеме от външните инвеститори и ще повлияе на процеса на влизане в еврозоната“.

С уговорката, че има предвид данните към момента, Прохаски допълни, че „би могло да се прогнозира, че България може да се присъедини към чакалнята на еврозоната след 3 години, ако се спазят техническите изисквания за това и няма неблагоприятни политически фактори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
fallback