fallback

Преглед на печата за 31 януари

07:00 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Плащане в брой - забранено за над 15 000 лева в. Дневник

Когато гражданите и фирмите извършват плащания над 15 000 лв., ще трябва да го правят по банков път. За това тройно увеличение на прага са се договорили Министерството на финансите и депутати от ГЕРБ преди окончателното приемане на Закона за ограничаване на разплащанията в брой, научи "Дневник".

Проектът беше одобрен на първо четене на 13 януари с лимит от 5 хил. лв., а мотивът беше, че такова ограничение ще подпомогне борбата с ДДС измамите и плащането на заплати "под масата".

Катинар на Търговския регистър в. Стандарт

ГЕРБ ще сложи катинар на Търговския регистър. Управляващите ще ограничат достъпа до личните данни и подписите на собственици на фирми в регистъра, научи "Стандарт". Целта е да се прекратят случаите на кражби на фирми.

"Вече сме подготвили промени, които ще ограничат достъпа до данните за собственици на фирми в Търговския регистър. Досега свободно всеки можеше да провери копията от личните карти и подписите. С информацията се правят измами, а случаите на кражби на фирми зачестяват. Крадат се подписи и данни, а после и цели компании", разясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Италианци наливат към 7 млн. евро във Враца в. Стандарт

Италианската фирма "OMS-saleri eastern europe" иска да прави фабрика за сферични кранове във Враца. Това съобщи кметът д-р Костадин Шахов след среща с представители на инвеститора. За да стартира производството, компанията ще вложи около 7 милиона евро като две трети от тях са за машини, а останалите за сградата. При пълен капацитет предприятието ще осигури 120 работни места в трите си цеха.

Нов горещ телефон събира сигнали за фирми мошеници в. Сега

Битката срещу сивия сектор обедини в обща кауза бизнеса и синдикатите, които направиха горещ телефон за сигнали за корупция и злоупотреби. В Националния център "Икономика на светло" вече работи безплатна линия - на номер 0800 123 58 може да се оплаче всеки, който установи, че шефът му крие данъци, не внася осигуровки или че фирма конкурент ощетява хазната и т.н.

Горещият телефон е част от проекта "Ограничаване и превенция на неформалната икономика" на Асоциацията на индустриалния капитал в партньорство с КНСБ. Финансирането е по европрограмата "Развитие на човешките ресурси".

Фонд „Земеделие” тръгна да компенсира свой гаф с пари от бюджета в. Сега

Фонд "Земеделие" най-накрая тръгна да поправя колосалните си гафове, които отрязаха от евро субсидии проектите на 100-тина млади фермери с разсадници. След 2 години протакане и след като изпуснаха европарите чиновниците забъркаха нов хаос, дори и в опита си да компенсират земеделци с пари от националния бюджет. Ведомството се готви да изплати 1.5 млн. лв. компенсации, но субсидиите за всички проекти трябва да са с 1 млн. лв. повече - за общо 2.5 млн. лв.

ЧЕЗ отчита почти 200% ръст на кражбите на кабели в. Новинар

ЧЕЗ отчита 184 процента ръст на щетите от увредени при посегателства съоръжения през 2010 г. в сравнение с 2009 г., съобщиха вчера от компанията. Преките щети от подмяна на откраднати съоръжения са се увеличили с 96 процента в сравнение с предходната година. През 2010 г. компанията е подменила принудително близо 90 километра кабели средно напрежение. За да покрие щетите от кражби, миналата година дружеството е инвестирало над 10 млн. лв., което е над два пъти повече в сравнение с 2009 г.

3200 българки ще получат пари за ин витро тази година в. Новинар

Около 3 200 кандидатки ще получат през тази година финансиране за ин-витро процедури от „Фонд за асистирана репордукция", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Фондът дава до 5 000 лв. за провеждането на една процедура, а кандидатките имат право на до три опита. С предимство се ползват жените, които са навършили 42 години, тъй като в момента това е пределната възраст у нас за провеждане на процедурите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 10.09.22 г.
fallback