fallback

Преглед на печата за 27 януари

08:00 | 27.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Съдебната власт фалира през септември в. Сега

Бюджетът от 387 млн. лв. ще стигне на съдебната власт до края на август. Няма пари за специализирания наказателен съд, създаден наскоро от ГЕРБ. Това стана ясно вчера по време на заседанието на Висшия съдебен съвет. Председателят на бюджетната комисия на съвета Иван Колев обясни пред "Сега", че бюджетът за 2011 г. е почти същият като този за м.г., но тогава е имало преизпълнение на приходите и съдебната власт реално е направила 408 млн. лв. разходи. В третата власт работят 13 000 магистрати и служители, поддържат се стотици сгради, техника, плаща се за консумативи, на вещи лица и на съдебни заседатели.

ВСС ще поиска среща с финансовия министър Симеон Дянков, след като парламентът реши точно с кои дела ще се занимават специализираните магистрати. Тогава ще може да се определи броят им и размерът на разходите. Очакванията са за около петдесетина съдии, прокурори и следователи и около 150 души администрация, за които няма предвиден бюджет.

От СРС-тата изскочиха и лобистки поправки в полза на големи фирми в. Сега

Правилата за търговия с цигари, бензин и алкохол са нарушавани здраво от големи компании. А законът за акцизите нарочно е бил поправен, така че да амнистира от 1 януари 20111 г. нарушителите, които би трябвало да останат без лицензи за продажба на стоките, за които са били уличени в нарушения. Това обяви вчера директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

"Ние започнахме в "ЛУКойл" проверка. От съществуването на "ЛУКойл" не е извършвана ревизия от агенция "Митници". Ревизията продължава повече от година - представяте си каква документация е, ние се връщаме три години назад. При първото ни връщане сме установили разлика между количествата на суров петрол, който се разтоварва, и фактурираната стойност, т.е. 100 единици има във фактурата, а при разтоварването те казват, че са измерени 80 единици, и плащат ДДС върху 80 единици. Ние сме ги накарали да платят до 100-те единици, каквато е фактурата. На тези пари те дължат и лихва. Тече съдебна процедура. "ЛУКойл" има 8 акта за 5-6 месеца", обяви митничар № 1. И съобщи, че тъй като компанията имала "тежки акцизни нарушения", няма право да продава цигари за някои от обектите си.

Фирма ще се грижи за парите в блока в. Стандарт

Да се създаде регистър на професионалните домоуправители, предлага зам.-председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Николай Пехливанов. Той вече е внесъл в парламента предложенията си за промени в закона за етажната собственост. С тях ще се даде възможност "юридическо лице, което професионално се занимава с поддръжка и управление на сгради", да бъде избрано от Общото събрание за домоуправител и да носи всички задължения и права за тази длъжност, обясни депутатът.

Според сегашния закон, управител на етажна собственост може да бъде само собственик или ползвател. Промените се налагат, защото законът все още не е проработил в мащабите, които бяха планирани. Регистър на професионалните домоуправители към строителното министерство ще легитимира професията.

Сметната палата с нови заместници в. Стандарт

Не виждам основания законът за Сметната палата да бъде обявен за противоконституционен. Това съобщи шефът й Валери Димитров. Днес (вчера) депутатите гласуваха двамата му заместници - Валери Апостолов и Цветан Цветков.

В края на миналата седмица левицата и ДПС атакуваха новия закон пред Конституционния съд. В конституцията чл. 91 принципно предвижда, че има Сметна палата, която контролира изпълнението на държавния бюджет.

До 2015-а ще има модерна тол система в. Новинар

До 2015 или най-късно 2016 година България ще има нова тол система за таксуване на автомобилите, които се движат по различни пътни отсечки в страната. Това заяви министърът на благоустройството и регионалното развитие Росен Плевнелиев, след като купи винетка за автомобила на съпругата си от Централната поща в София.

Такава система би струвала около 500 млн. евро, но според министъра държавата няма да даде нито лев, понеже системата ще бъде на концесия за срок от около 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 18.08.22 г.
fallback