fallback

Положителни сигнали от Брюксел за оценката на борбата ни с престъпността

Докладът за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъде обявен в края на февруари

15:55 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия даде първи сигнали за доклада за България, който оценява състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията и който трябва да бъде оповестен в края на февруари, предаде Dnes.bg.

Генералният секретар на комисията Катрин Дей, която отговаря за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, коментира като успех прилагането му у нас.

Механизмът беше създаден специално за България и Румъния при приемането им в ЕС, за да се наблюдава довършването на реформите в тази сфера.

Дей посочва, че след създаването в България на съвместните екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на измами с еврофондовете, работата е потръгнала и комисията отбелязва, че се извършват повече разследвания на този тип престъпления.

Пред евродепутатите Дей дава за пример и Закона за конфликт на интереси.

Правителството на ГЕРБ получава и добри оценки за приетите препоръки от доклада на ЕК от миналия юни, които дори оформи като правителствени приоритети.

Катрин Дей хвали и Румъния, където се отбелязва напредък в съдебните реформи и в работата на Националната агенция за интегритет.

Миналия петък говорителят на Европейската комисия Марк Грей съобщи, че писането на доклада за България още не е започнало. Той не направи връзка между поисканата от Брюксел информация за СРС гейта у нас и февруарския доклад.

 

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 26.08.22 г.
fallback