fallback

Одобриха на първо четене промени в забранителния списък за приватизация

От забранителния списък отпадат „Техноекспортстрой" ЕАД, „Водоснабдяване и канализация" ООД, Кюстендил, „Картография" ЕООД, София и „ЦЕСИ Инвест" ЕООД, София

14:37 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът одобри днес на първо четене промените в т.нар „забранителен списък“ за приватизация на дружества с над 50% държавно участие. Промените бяха предложени от Министерски съвет през септември 2010 г., като сега имаше някои допълнения.

В тази връзка от левицата поискаха да бъдат изслушани министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков за мотивите на правителството за промените, но това не беше гласувано от залата.

Според сегашния, все още не окончателен вариант, от „забранителния списък“ отпадат „Техноекспортстрой" ЕАД, „Водоснабдяване и канализация" ООД, Кюстендил, „Картография" ЕООД, София, и „ЦЕСИ Инвест" ЕООД, София. „Държавна лаборатория - Българска роза" ЕООД, София и „ВМТ Орбита" АД, София също се изваждат от списъка.

В същото време в него се включват „Кюстендилска вода" ЕООД, Кюстендил, и „Водоснабдяване и канализация" ЕООД, Пазарджик.

В списъка се включва и „Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина" ЕАД, София.

От Коалиция за България оспориха по време на дебатите изваждането на дружества от забранителния списък. „Мотивите, с които законопроектът е внесен, говорят за пълна безотговорност от страна на мнозинството и прозират други цели - на вицепремиера Симеон Дянков за максимално раздържавяване", коментира Георги Пирински, цитиран от БТА.

Колегата му Корнелия Нинова посочи, че с предлаганите промени се нарушава Законът за Сребърния фонд, в който е предвидено всички пари от раздържавяването да отиват в него, докато в Закона за бюджета за 2011 г. е записано, че събраното от приватизация ще бъде за „запушване на дупки в дефицита“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
fallback