fallback

БСК е против възлагане на обществени поръчки без търг

От БСК сега предлагат да се ограничи срокът на разплащане в договорите за възлагане до един месец

12:08 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Българска стопанска камара (БСК) възразява решително срещу възлагането на обществени поръчки без търг или конкурс на кандидати, които са 100% собственост на възложителите (in-house поръчки). Това води до елиминиране на конкуренцията, невъзможност за конкурентно определяне на цената и условията на договора за възлагане и в резултат на това - до опасност от източване на бюджетни и обществени средства.

Това се казва в становище на БСК относно подготвената концепция за промени в сферата на обществените поръчки. Предварителната концепция за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) беше обсъдена в Министерски съвет в началото на януари от представители на работодателските организации и министъра по еврофондовете Томислав Дончев

От БСК сега предлагат да се ограничи срокът на разплащане в договорите за възлагане до един месец след изпълнение на договора, съгласно Директивата за забавените плащания на ЕС. Понастоящем е честа практика да се предлагат от възложителите в проектодоговорите срокове на плащане от пет и повече месеци след изпълнение на поръчката, добавят от БСК.

Да се забрани участието в обществени поръчки на кандидати, свързани с възложителя чрез собствеността или управлението си, е друго предложение на БСК. Основанието е, че възложителят не може да е безпристрастен в случаите, когато един от кандидатите е свързано с него дружество, т.е изповядваме обратната на „in house” поръчките логика.

От работодателската организация предлагат още да се въведе изискването за задължителна гаранция от страна на възложителя (държавата или общини), адекватна на гаранцията на изпълнителя при неизпълнение на неговите задължения за плащане в договорените срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 09.09.22 г.
fallback