fallback

Влагаме с 25% повече енергия за единица БВП от средното за ЕС ниво

Ще успеем да преодолеем тази разлика до 2020, според прогнозите на Агенцията за енергийна ефективност

21:40 | 25.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

България харчи с 25% повече енергия за производство на единица вътрешен продукт спрямо средната стойност в Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи днес в Перник изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев, цитиран от БТА.

С изпълнението на първия националния план за действие по енергийната ефективност и на стратегическата цел – 20% повишаване на енергийната ефективност до 2020 г., ще успеем да преодолеем тази разлика и да достигнем средните европейски нива, увери Колев.

На пълно сертифициране подлежат 6 450 сгради у нас. От тях са обследвани 3 000, по неговите думи. В Агенцията за енергийна ефективност са декларирани 2 200 котела. Само от оптимизирането на режимите им е постижим положителен финансов ефект в размер на 7,2 млн. лв., посочи Колев.

Законът за енергийната ефективност се ползва със стабилна правна рамка и той оперира у нас повече от шест години, съобщи изпълнителният директор на Фонда за енергийна ефективност Димитър Дуков.

По думите му, освен традиционните контрагенти, фондът е финансирал шест болници и седем университета. Портфейлът на Фонда за енергийна ефективност е доста стабилен, като в момента има само един проект, който е в несъстоятелност, уточни Дуков.

Кольо Колев и Димитър Дуков присъстваха на енергиен форум в Перник, на който представители на местния бизнес настояха за създаване на общински гаранционен фонд, който да помага на малките и средни предприятия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 10.09.22 г.
fallback