fallback

В Япония решават до няколко дни дали ще внасят български пилешки продукти

Земеделският министър Мирослав Найденов предлага на японците сирене и кашкавал

12:26 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Заради птичия грип Япония се интересува от внос на пилешко месо от България. В азиатската страна в момента се избиват птици и затова има огромен недостиг на пилешки продукти. Това е станало ясно на среща на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с японския министър на земеделието, горите и рибарството Мичихико Кано, съобщи земеделското министерство. Найденов е част от правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Япония.

Очаква се до дни Япония да вземе решение дали ще допусне до своя пазар български пилешки продукти, е казал министър Найденов. Той е предложил още на своя колега българско сирене и кашкавал, а не само популярното в Япония българско кисело мляко.

Мичихико Кано е поканен да посети България и на място да се запознае с производството на сирене и кашкавал.

Найденов е участвал и в българо-японски бизнес форум. На него е станало ясно, че има огромен интерес към българските вина и розово масло. Фирмите са заявили, че в Япония в момента има "розомания" по аромата на българското розово масло. Ароматът се влага дори в бонбони, сладка и други изделия на сладкарската промишленост.

Японският бизнес се интересува още от сътрудничеството с български фирми. „Те искат да използват наши суровини за производството на стоки, с които да пробият на европейския пазар“, допълни Найденов.

Преди няколко дни за интереса към произведеното в България пилешко месо съобщи и новоназначеният посланик на Япония у нас Макото Ито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
fallback