fallback

Преглед на печата за 24 януари

07:57 | 24.01.11 г.

Двойно повече българи намират работа в Европа в. Сега

Почти двойно са се увеличили за година българите, които намират работа в Европа по официален път, показва статистика на Агенцията по заетостта. Това са поредните данни, които сочат, че в кризата все повече сънародници търсят възможности за препитание зад граница.

С посредничеството на агенцията през 2010 г. работа в ЕС са започнали 4500 българи. Година по-рано те са били около 2700, показват данните, изготвени за "Сега". Заетостта по линия на различни спогодби и на европейската мрежа за услуги за заетост EURES е най-официалният път за работа в Европа. Въпреки че броят на намерилите препитание по този начин е много по-малък от реалния брой на емигрантите ни в ЕС, регистрираното увеличение е показателно за тенденциите на пазара на труда.

Незаконни постройки край яз. "Ивайловград" изчезнаха без шум в. Сега

Кампанията за премахване на незаконни вили във Веселото село край язовир "Ивайловград" е започнала. Без много шум 5 постройки вече са премахнати, а още 20 ще имат същата съдба до края на април. Това става ясно от доклад на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за свършената работа през миналата година и задачите за тази. Доскоро от ведомството обясняваха, че акция "Терминатор" за незаконните обекти във Веселото село не може да започне, защото заповедите за премахване не са влезли в сила, а и много от обектите вече са се сдобили с т. нар. актове за търпимост. Властта откри незаконните палати миналата година след въздушните огледи на НАП.

20 от общо 169 заповеди за премахване в района на яз. "Ивайловград" не са обжалвани и до 3 месеца ще бъде избрана фирма, която да извърши събарянето. Засега в ДНСК са постъпили само 45 възражения, но още не е ясно колко жалби са подадени директно в Административния съд в Хасково. Но от справката на ДНСК не става ясно разрушените пет постройки какви са - масивни вили или бунгала.

София прави три нови музея с европари в. Сега

Три нови музея ще бъдат изградени в столицата с пари от ОП "Регионално развитие". Проектите са на стойност 25 млн. лв. и трябва да бъдат одобрени през тази година.

Два от проектите са добре известни и дълго отлагани - градският музей в Централната баня и подземното пространство под "Света София". "До средата на март трябва да имаме отговор дали ще получим необходимите ни 6 млн. лв. за градския музей в Централна баня", обясни пред "Сега" кметът Йорданка Фандъкова. Първоначалната идея бе той да се строи с общински средства. Проектът предвижда новият музей да е разположен върху 7400 кв.м, на 4 нива и да разполага с 11 експозиционни зали.

Държавата е платила над 1.7 млн. евро за загубени дела в Страсбург в. Дневник

Държавата е платила 1.778 млн. евро за последната година и половина по над 150 дела, по които България е била осъдена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Сумата е за обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, както и за разноски по процесите.

Около три четвърти от делата са по жалби заради нарушено право на процес в разумен срок. Десетки са казусите, в които хората, спечелили в Страсбург, са водили дела в България, продължили над десет години. Според Европейския съд забавянето се е случило, въпреки че процесите не са се отличавали с "фактическа и правна сложност", и затова е присъдил обезщетения от няколкостотин до няколко хиляди евро за всеки отделен случай.

Наказателната лихва може да отпадне за всички кредити в. Дневник

Отпадане на такса "предсрочно погасяване" за всички видове кредити е текстът, който се подготвя като предложение за промяна в Закона за кредитните институции, каза за "Дневник" един от авторите на подготвяната промяна - Стефан Господинов, депутат от ГЕРБ. По думите му целта е да няма неустойка за банките при предсрочно погасяване на всякакъв тип кредити е да се уеднаквят критериите. Той посочи още, че по този начин ще се стимулира и конкуренцията между кредитните институции. На този етап има законова регламентация за т.нар. наказателна лихва при предсрочно погасяване само за потребителските заеми.

Ловци на борчове трупат имоти в. Стандарт

Ловците на борчове са на път да се превърнат в търговци по принуда. Компаниите, занимаващи се със събиране на междуфирмени задължения, са натрупали недвижимо и движимо имущество, което трябва да осребрят. Тъй като закъсалите фирми нямат пари, за да си върнат борчовете, предлагат в замяна машини и недвижимо имущество за обезпечаване. Така, ако някоя компания дължи на друга 100 хил. лв., гарантира дълга с имоти, апартаменти, трактори, автомобили и др. Постоянно се сключват подобни сделки при междуфирмените задължения и ние се занимаваме с продажбата на тези активи, за да осигурим кеш за кредиторите. Това обясни пред "Стандарт" Борислав Минев, управител на "Кредитинс" ООД. От фирмите събирачи на дългове отчитат увеличение на несъбираемите задължения и очакват тази тенденция да продължи и през тази година. Има сектори, в които се събират едва 10-15% от дължимите суми - например в строителството, търговията на дребно и ИТ технологиите. В производството обаче събираемостта е 60-70%, уточнява Минев.

Платиха 75 млн. за “Тракия” в. Стандарт

75 млн. лв. вече е платила държавата на фирмите, които трябва да достроят трите отсечки на магистрала "Тракия". След първоначално отпуснатия аванс от 25 млн. лв. вече са свършени и сертифицирани работи за 50 млн. лв. Това каза за "Стандарт" строителният министър Росен Плевнелиев. Най-много завършени етапи има Обединение "Магистрала Трейс", което изгражда шосето между Стара и Нова Загора. Фирмите в него вече са получили заплащане за първите 4 етапа от общо 19 по трасето. Петият етап също е почти пред завършване. По другите две отсечки от "Тракия" са сертифицирани по два завършени етапа, държавата е одобрила разходите и е платила парите. Гръцката компания "Актор" строи пътя между Нова Загора и Ямбол, а обединение от 9 родни компании, начело с "Холдинг пътища", изгражда отсечката от Ямбол до Карнобат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
fallback