fallback

Преглед на печата за 22 януари

08:34 | 22.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Глобиха с 22 хил. БТК в. Стандарт

Рекордни за своята практика глоби наложи на БТК Комисията за защита от дискриминация. Сумата на глобите за няколко длъжностни лица на ръководни постове е 21 950 лв. Сигналът е подаден от синдикалисти и в него се описва как през май 2009 г. компанията е обявила намерения за съкращаване на щата. През юни всички служители - сътрудници по продажбите в БТК центровете и в отделите "Продажби" в страната на възраст над 30 години, били поканени на среща за обсъждане на текущи въпроси. Подобни срещи се състояли във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Стара Загора, Плевен и др. На срещите на всички присъстващи било обяснено, че работодателят желае да подмени персонала си с по-млад, независимо от професионалните им качества.

Унгария предлага влизане в Шенген през март, но само по въздуха в. Дневник

Унгарското председателство на Европейския съюз обмисля възможността за частично присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство през март, заяви началникът на отдел "Шенген" в румънското министерство на вътрешните работи Мариан Титулеску, съобщи БТА като цитира румънската агенция Медиафакс.

Предложението е двете страни да влязат в пространството на свободно движение първоначално само с въздушните си граници. Той заяви, че темата за частичното присъединяване се обсъжда от унгарското председателство, но не е единственото предложение.

45 дни без влак за Турция в. Стандарт

От 1 март спират влаковете за Турция, алармира председателят на Асоциацията на българските железопътни превозвачи (АБЖП) Симеон Ананиев. Причината е чешката компания ОХЛ ЖС-Бърно, изпълнител на проекта за удвояване и електрификация на жп линията Свиленград-Капъкуле, която иска тотално спиране на движението на влаковете. По план ремонтът трябва да продължи до 15 април, но обикновено подобни проекти се забавят с месеци. Това ще блокира задълго превозите между двете страни и ще пренасочи товарите през Гърция и Македония, безпокоят се от АБЖП.

В асоциацията членуват всичките частни жп превозвача у нас: германската "Ди Би Шенкер", австрийската "Рейл карго", румънските БЖК и "Унитранском" и родните "Булмаркент ДМ", "Газтрейд" и "Експрес сервиз". Становището им беше изпратено вчера до транспортното министерство, ИА "Железопътна администрация, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и "Холдинг БДЖ".

ДАНС пак ще похарчи почти целия си бюджет за заплати в. Сега

Над 90 на сто от бюджета на ДАНС за 2011 г. ще отидат за възнаграждения на служителите в специалната служба.

От общо 85 млн. лв., които са предвидени за тази година 56.6 млн. лв. ще отидат за заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови и служебни правоотношения, става ясно от сайта на агенцията. За "други възнаграждения и плащания за персонала" са предвидени 3.1 млн. лв., а за осигуровки ще отидат 18.7 млн. лв. Според разчетите 4.8 млн. лв. ще бъдат изхарчени за издръжка на службата, а за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт са предвидени 1.9 млн. лв.

Най-големият улов на контрабандни цигари се оказа пазене на стока в. Сега

Най-голямата разбита контрабанда на цигари в българската история се оказа куха хвалба. Няма доказателства, че задържаните във Варна миналата пролет 35 млн. цигари "Джин Линг", превозвани от молдовски кораб, са незаконни, а митницата просто съхранила чужда стока, призна с половин уста вицепремиерът Симеон Дянков вчера по време на парламентарния контрол.

На 6 юни м. г. финансист №1 обяви, че през май наши митничари са хванали рекордна пратка с нелегални цигари, след като корабът превозвач "Капитан Коваленко", минавайки край Варна, потърсил помощ заради повреда. Тогава Дянков намекна, че официално цигарите - на стойност поне 12 млн. евро, са пътували за Египет, но всъщност е трябвало да се разтоварят у нас и после да залеят целия ЕС. Разбра се, че папиросите са "Джин Линг" - китайска марка, за която само една испанска фирма има права в ЕС и която е любима на производителите на ментета.

Нона Караджова: Общините отсега да подготвят бъдещите си проекти за отпадъци в. Дневник

Най-големият проблем на всички оперативни програми е липсата на готови качествени проекти. Това заяви днес пред парламента екоминистърът Нона Караджова. Тя призова общините отсега да започнат проучванията за бъдещите си съоръжения за отпадъците, които ще са им нужни след 5-7 години, тъй като подготовката на подобен проект отнема 3-4 години.

Новият Закон за управление на отпадъците, подготвян в момента от екоминистерството, поставя сериозни цели пред общините за рециклиране и намаляване на количествата депониран боклук, припомни Караджова. До 2020 г. те трябва да намалят с поне 50 % боклука за депо чрез рециклиране и оползотворяване. Минимум 70 % от строителните отпадъци също ще трябва да се рециклират. Задължителните цели, които ще бъдат въведени с новия закон, са регламентирани в европейската рамкова директива за отпадъците.

Разбиха група за фалшиви долари от България в. Новинар

Организирана престъпна група е била задържана от грузинските власти. През последните три години тя се е занимавала с внасяне на фалшиви долари от България за Грузия. Агенция Тренд съобщава, че са били задържани четирима души, а един от групата е обявен за издирване. Имената на задържаните не се разкриват, тъй като следствието продължава.

Грузинската телевизия "Имеди" съобщава, че заподозрените са търсели купувачи за фалшивите долари, приемали са поръчки и са внасяли фалшивите банкноти от България. Преди два месеца пък в Молдова бяха задържани петима души, които са опитаха да пуснат в оборот 160 000 фалшиви долари, отпечатани отново в страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 19.08.22 г.
fallback