IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Предлагаме преките данъци да се променят с референдум

Правителството работи по пакет от закони и законови промени, които да гарантират финансовата дисциплина

10:37 | 20.01.11 г. 27
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков: Предлагаме преките данъци да се променят с референдум

ГЕРБ подготвя законодателни промени, с които предлага основните преки данъци за физически и юридически лица да могат да се променят само с допитване до населението. Това заяви тази сутрин от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков по време на започналото обсъждане на искания от премиера Борисов вот на доверие към правителството.

Дянков посочи, че други основни законови промени, които ще предложи правителството в бъдеще са свързани с размера на бюджетния дефицит. По думите му той не трябва да надхвърля определен процент от БВП, което ще бъде определено със закон.

Третото основно предложение на правителството във финансовата сфера ще бъде със закон да бъде определено какъв дял от БВП може да се използва за публични разходи, тоест до какъв процент може да е преразпределението на БВП.

Дянков посочи още, че се предвижда до септември тази година всички фирми регистрирани по ДДС да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП), а до март 2012 г. всички фискални устройства да бъдат свързани с НАП.

Правителството предвижда още да бъде изработен нов закон за акцизите и данъчните складове. Работи се и по закон за петролните и газови продукти.

Дянков припомни и информацията отпреди няколко дни, че по предварителни данни бюджетният дефицит за 2010 г. ще бъде 3,9% от прогнозирания БВП на касова основа и 3,6 на сто на начислена основа. Към декември 2010 г. фискалният резерв е над 6 милиарда лева при заложен минимум от 4,5 млрд. лева или към днешна дата средствата са с 1,5 млрд. лева повече от минимума, припомни още финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 3
Гари
преди 13 години
Явно е само PR за пред десните преди вота на доверие. Съгласен съм, че ще се опитат да сложат прът на всеки опит да се реши нещо кардинално с референдум. Но предложенията са добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
stoian777
преди 13 години
Не, не е така господине. Този човечец вече ни е ясен на всички, но друго имам в предвид : какъв РЕФЕРЕНДУМ той знае ли в каква мафиотска държава ние живеем, той знае ли, че до сега мръсните комунисти или подобия на комунисти как с нокти и зъби си пазят заграбеното, той дава ли си сметка колко въпроси и проблеми трябваше до сега, а и сега е пак така да се решават с референдуми. Ние, Бълг.. сме толкова затънали, че просто няма накъде повече, а той ни баламосва пак. И Бойковото правителство е като останалите та затова не му вервеме и на тоя бацил. От 1990 г. до ден днешен за бълг. народец не е направено абсолютно нищо освен да бъде грабен, унижаван и какво ли не още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 12
jamiemirror
преди 13 години
Тъй тъй, и със закон да се обявят членовете на правителството за несменяеми. Абе и икономическите принципи трябва да се определят със закон. Всичко със закони, после каним Уго Чавес за споделяне на челен опит - и почваме национализацията. България - една бананова република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
optional
преди 13 години
Точно в България, точно с референдум, точно данъчните закони.... някак не ми се струва много реално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Гари
преди 13 години
Сега пък от какво сте недоволни? Човекът веднъж предложи нещо правилно и разумно - вие пак го оплюхте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Tiki
преди 13 години
Искат да са сигурни, че никога няма да се повишават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 18
nabludatel63
преди 13 години
Посъветвайте този министър редовно да си пие хапчетата! Другото за него е ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още