IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Предлагаме преките данъци да се променят с референдум

Правителството работи по пакет от закони и законови промени, които да гарантират финансовата дисциплина

10:37 | 20.01.11 г. 27
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков: Предлагаме преките данъци да се променят с референдум

ГЕРБ подготвя законодателни промени, с които предлага основните преки данъци за физически и юридически лица да могат да се променят само с допитване до населението. Това заяви тази сутрин от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков по време на започналото обсъждане на искания от премиера Борисов вот на доверие към правителството.

Дянков посочи, че други основни законови промени, които ще предложи правителството в бъдеще са свързани с размера на бюджетния дефицит. По думите му той не трябва да надхвърля определен процент от БВП, което ще бъде определено със закон.

Третото основно предложение на правителството във финансовата сфера ще бъде със закон да бъде определено какъв дял от БВП може да се използва за публични разходи, тоест до какъв процент може да е преразпределението на БВП.

Дянков посочи още, че се предвижда до септември тази година всички фирми регистрирани по ДДС да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП), а до март 2012 г. всички фискални устройства да бъдат свързани с НАП.

Правителството предвижда още да бъде изработен нов закон за акцизите и данъчните складове. Работи се и по закон за петролните и газови продукти.

Дянков припомни и информацията отпреди няколко дни, че по предварителни данни бюджетният дефицит за 2010 г. ще бъде 3,9% от прогнозирания БВП на касова основа и 3,6 на сто на начислена основа. Към декември 2010 г. фискалният резерв е над 6 милиарда лева при заложен минимум от 4,5 млрд. лева или към днешна дата средствата са с 1,5 млрд. лева повече от минимума, припомни още финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 11 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Значи гледам, и се късам от смях на някои от коментарите. Абе хора, един по-свестен министър на финансите дойде, и почнахте да го плюете. Как не ви е срам, колко промени направиха, ще видите в края на 2011-та колко събрани данъци ще има, именно такива мерки имаме нужда, защото ред и контрол са липсвали сълги години наред! Всички ще си затворите човките, когато и отчетем ръст на икономиката, и така година след година нещата ще се подобряват, стига тези хора да управляват финансите, а не нааканите червени и какви ли не щеш, които мислят само за власт и милиони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
1
преди 13 години
ГЕРБ подготвя законодателни промени, с които предлага основните преки данъци за физически и юридически лица да могат да се променят само с допитване до населението. Това какво означава,аз не разбирам...всяка година референдум?А какво ще правим с местните данъци и такси,там глупостите са повече....за 2011г. всички фирмени имоти например имат пет пъти по-високи данъчни оценки,А такса смет продължава в България да се изчислява на база данъчни оценки на имотите....и така честито ново увеличение на данъците и таксите на фирмите,а се твърси обратното.....а това с касовите апарати ще удари не петролните фирми а малките търговци и фирми,които ще трябва да заделят по 500лв. за нови касови апарати и по 40 лв. месечно за СМС-и до НАП....а някой да говори за някакви икономически стимули на малкия бизнес, з намаляване на регулациите, за облекчаване на администрирането на дейността му....много чиновници малко ефективност и още по-малко развиващи се фирми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Tiki
преди 13 години
Очевидно идеята е да се наложи фискална дисциплина, но "дисциплина" и "България" не могат да присъстват в едно изречение. Освен това, тая история с референдумите има още един проблем - кворум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
all_trader
преди 13 години
a aз предлагам да му бием шута обратно от където е дошъл преди да ни до закопа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
milenkk
преди 13 години
на човека само данъци му са в главата, как да ги вдига и да измисля нови.Предлагам да го направим министър на ДАНЪЦИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
Готино предложение, друг е въпроса, че по спомен Калифорния е с хроничен дефицит заради същата система - данъци се вдигат само с референдум. Но пък при достатъчно воля винаги можеш да се сместиш в определен бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Optic
преди 13 години
Това си е популизъм. На предложението, искате ли да вдигнем данъците на богатите, познайте какво ще гласува мнозинството на референдума. Вероятно IMF подготвят почвата за прогресивен данък като условие за финансиране на правителството в недалечното бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
all_trader
преди 13 години
не се връзвайте . всичко е РR - прах в очите . такъв референдум никога няма да се проведе . според мен опипва почвата за увеличение на данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
stoian777
преди 13 години
Лижи и имами ето това е БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИК какъвто и цвят да е. Важно е ние дребните мишоци да се хващаме на тази въдица и всичко е ОК. Кой се хванал, хванал другите ще им запушат устите, а някой и бий ще ядат други ако трябва ще убият и всичко е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Андрей Любенов
преди 13 години
Това е парадоксалното. На фона на куп добри предложения, това с референдума избива рибата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още