fallback

Симеон Дянков: Предлагаме преките данъци да се променят с референдум

Правителството работи по пакет от закони и законови промени, които да гарантират финансовата дисциплина

10:37 | 20.01.11 г. 27
Автор - снимка
Създател

ГЕРБ подготвя законодателни промени, с които предлага основните преки данъци за физически и юридически лица да могат да се променят само с допитване до населението. Това заяви тази сутрин от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков по време на започналото обсъждане на искания от премиера Борисов вот на доверие към правителството.

Дянков посочи, че други основни законови промени, които ще предложи правителството в бъдеще са свързани с размера на бюджетния дефицит. По думите му той не трябва да надхвърля определен процент от БВП, което ще бъде определено със закон.

Третото основно предложение на правителството във финансовата сфера ще бъде със закон да бъде определено какъв дял от БВП може да се използва за публични разходи, тоест до какъв процент може да е преразпределението на БВП.

Дянков посочи още, че се предвижда до септември тази година всички фирми регистрирани по ДДС да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП), а до март 2012 г. всички фискални устройства да бъдат свързани с НАП.

Правителството предвижда още да бъде изработен нов закон за акцизите и данъчните складове. Работи се и по закон за петролните и газови продукти.

Дянков припомни и информацията отпреди няколко дни, че по предварителни данни бюджетният дефицит за 2010 г. ще бъде 3,9% от прогнозирания БВП на касова основа и 3,6 на сто на начислена основа. Към декември 2010 г. фискалният резерв е над 6 милиарда лева при заложен минимум от 4,5 млрд. лева или към днешна дата средствата са с 1,5 млрд. лева повече от минимума, припомни още финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
fallback