fallback

Преглед на печата за 20 януари

07:55 | 20.01.11 г.

Масово отхвърляне на европроекти отново предизвика недоволство от бизнеса в. Дневник

Над 60% от кандидатите по процедурата за покриване на международно признати стандарти, която се финансира с 10 млн. евро от оперативната програма "Конкурентоспособност", отпаднаха още преди да бъдат разгледани по същество.

Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия е отхвърлила 371 от общо подадени 630 предложения на фирми за въвеждане на стандарти като ISO още на етапа на административната оценка.

Това предизвика недоволството на част от отстранените. Някои от тях дори изпратиха протестно писмо до агенцията, отговорните институции, както и до премиера Бойко Борисов. Те смятат, че прекалено много проекти, сред които и добри, са отстранени по чисто формални и административни критерии, а не заради качеството си.

Комисията по досиетата ще проверява кредитните милионери, но не и банките в. Дневник

Комисията по досиетата започва проверка на кредитните милионери, съобщи председателят Евтим Костадинов, който трябваше да участва в заседание на комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, за да представи на депутатите доклад за дейността на комисията. Заседанието обаче се провали заради липса на кворум.

Той обясни, че списък с имената на кредитните милионери има в БНБ. "Това според мен ще бъде една дълга проверка", посочи Костадинов и каза, че тя ще е готова към края на първото шестмесечие на годината.

Нова каша с отпуските в. Стандарт

Нова каша с отпуските. Този път препъникамъкът са графиците за тяхното ползване през годината. Работодателските организации настояват в Кодекса на труда ясно да бъде записано, че графиците може да се променят. В момента няма законово основание за това - те трябва да се спазват така, както са съставени, коментира Валентина Зартова, главен юрист на БТПП. В противен случай е възможно инспекторите по труда да наложат глоби.

Работодателите са изненадани как в поправките на Кодекса на труда, без да е обсъждано с тях, е записано, че изготвянето на графиците трябва да се съгласува и със синдикатите. Липсата на сътрудничество от страна на профсъюзите води до организационно и финансово натоварване за работодателите, предупреждават те. За фирмите е важно отпуските да бъдат съгласувани между работниците и ръководителите на звеното, така че в отпускарския период да има достатъчно хора, които да поемат работата, коментираха работодатели.

8% ръст на шефските заплати в. Стандарт

Средно с 8% са се увеличили заплатите на мениджърите у нас през 2010 г., сочи проучване на "ПрайсуотърхаусКупърс България". То е направено сред 16 от най-големите работодатели в страната. За тази година фирмите са планирали 5%-но увеличение на заплатите на висшия и средния мениджмънт. В същото време едрият бизнес е орязал през миналата година с 25% шефските бонуси, които се дават над заплатата.

Военният министър дава 1 млн. лв. за своя телевизия в. Сега

Министерството на отбраната ще изхарчи най-малко 1 млн. лева за издръжка на Военния телевизионен канал през тази година, научи "Сега". Военният министър Аню Ангелов реши да "размрази" ведомствената телевизия, която самият той спря през май миналата година.

От МО вчера не успяха да кажат точната сума, която се предвижда за издръжка на ВТК, тъй като в момента се преизчислявал бюджетът на цялото ведомство. Все още не е ясно колко пари ще струва на данъкоплатците и качването на програмата на сателит, за да може да се гледа в Афганистан.

1200 дела на месец завежда „Топлофикация-София” срещу длъжници в. Новинар

Около 1200 дела на месец завежда „Топлофикация-София” срещу неизрядни платци. Това съобщи новият шеф на дружеството Стоян Цветанов по време на обсъждането на енергийната стратегия на страната ни. Към момента общо заведените дела срещу длъжници са около 50 000. Цветанов отбеляза, че до момента столичното парно е загубило едва 3 процента от делата. Той припомни, че 18 на сто от над 400 000 абонати на столичното парно са некоректни платци. Шефът на парното обясни, че в момента, в който бъде заведено дело за неиздължени сметки, 3-годишната давност спира да тече.

Продажбите на злато паднали 10 пъти в. Новинар

За последните три години продажбите на злато и бижута са паднали 10 пъти. Това заяви председателят на Съюза на златарите в България Димитър Алексиев. Според него, освен намалялата покупателна способност на потребителите, ниските обороти се дължат и на нелоялната конкуренция в бранша.

По думите му масово заложни къщи са се превърнали в златарски магазини. За да стане това, е нужен само един документ. Новите търговци продавали златото по 45 лв. на грам, като реалната цена на благородния метал е около 80 лв. за грам. Алексиев обясни, че единствените начини, за да се търгува на такава ниска цена е или бижутата да се внасят нелегално, или да не се плащат данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 04.09.22 г.
fallback