fallback

Енергийната стратегия до 2020 г. готова, отива в правителството и парламента

Експерти препоръчаха по-точни разчети на енергийното производство и потребление и развитие на ВЕИ с минимални разходи

18:47 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Окончателният проект на Енергийната стратегия на България до 2020 г. е изцяло готов и предстои до 1-2 седмици да се обсъди и приеме на заседание на правителството, след което документът ще бъде внесен за обсъждане и гласуване от парламента, каза в началото на проведеното днес заключително обществено обсъждане на документа министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Първоначалният проект на стратегията вече от половин година се намира на сайта на МИЕТ, като ведомството беше обявило, че ще обмисли направените експертни препоръки. Трайков допълни, че смята за правилно енергийната стратегия да се приеме не само от правителството, но и от парламента, защото „енергетиката е може би най-важният отрасъл на съвременната икономика“.

Двата варианта – базов и оптимален - за развитие на енергетиката до 2020 г., представени в цифри в последната част на стратегията, не са достатъчно ясни, отчетоха част от изказващите се енергийни експерти. Други обърнаха внимание, че макар и в общи линии, трябва да се предвиди какъв финансов ресурс е необходим за постигане на високите цели за повишаване на енергийната ефективност и съответно намаляване на енергийния интензитет.

От Българска стопанска камара (БСК) беше посочено, че пресмятанията за производството и потреблението на електроенергия в следващите 10 години са направени на базата на „скромен“ ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 3-3,5%.

Енергийният експерт Люлин Радулов, подкрепен и от други подобни мнения, отбеляза, че изпълнението на изискванията за 16% енергия, получена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2020 г., трябва да се изпълни с минимални разходи. За целта би трябвало да се приложи от държавата „гъвкава“ политика на изкупуване на енергията от ВЕИ, като се насърчава използването на най-модерните и ефективни технологии в сектора.

От Асоциация „Природен газ“ пък отчетоха като „много положителни“ разчетите за достигане на 30% газификация при битовите потреби до 2020 г. Оттам допълниха, че тази цел е „много амбициозна“, като се има предвид, че сега битовата газификация е само 2%.

Изказаните експертни мнения днес относно изготвения окончателен проект на Енергийния стратегия като цяло бяха по-скоро положителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
fallback