fallback

Преглед на печата за 18 януари

07:53 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

"Булгартабак" с нов собственик до края на май в. Стандарт

Управляващите имат твърдото намерение да направят невъзможното и дълго отлаганата приватизация на "Булгартабак" най-сетне да стане реалност. До края на май трябва да бъде избран и сключен договор с купувач, обяви пред радио "Христо Ботев" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му процедурата по приватизацията на холдинга ще бъде максимално прозрачна, дори имало вариант да мине през борсата, след като бъдат определени условията на договора.

Облекчения за млади семейства с ипотеки в. Стандарт

Данъчни удобства предлагат на младите семейства с ипотеки от НАП. Бумагите, които трябваше да подават досега, за да ползват данъчно облекчение за жилищния си кредит, са премахнати. Това се вижда от новата декларация за облагане на годишните доходи на гражданите.

Данъчно облекчение ползват семействата, които имат ипотечен кредит за единствено жилище и един от съпрузите не е навършил 35 години. Облекчението се ползва за изплатените през годината лихви по първите 100 000 лв. от заема. С новите данъчни декларации отпада изискването да се подават няколко документа и съпрузите ще ползват облекчението много по-лесно.

„Софийска вода” спира кранчето на големите длъжници в. Новинар

„Софийска вода” ще спре водоснабдяването на най-големите си длъжници. Към края на миналата година просрочените задължения на клиенти на дружеството са близо 59 млн. лв.

Тази сума е по-голяма от инвестиционната програма на ВиК компанията за миналата година, която е на стойност 52 млн. лв. Близо 90 процента от дължимите суми са на домакинства, като има кооперации, които дължат стотици хиляди. Така например два входа в бл. 9 на квартал „Зона Б5” имат неплатени сметки за 300 000 лв., бл. 21 в кв. „Люлин 1” - 220 000 лв. Близо 6 млн. лв. дължат фирмите за вода, а бюджетни организации - 400 000 лв.

Името на Борисов е най-споменаваното в медиите през 2010 г. - 6625 пъти в. Дневник

6625 - толкова пъти е споменато името на премиера Бойко Борисов през 2010 г., а с 2996 пъти на втора позиция е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това показва изследване на социологическата агенция "Маркет линкс". То бе представено на конференцията "Медиите и политиката", организирано от фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер". В Червената къща се дискутираха отношенията между журналисти и политици и как те са се изменили през 2010 г.

В изследването "Наблюдение на медиите" участват всекидневниците "24 часа", "Труд", "Дневник", "Монитор", "Новинар", "Сега" и "Стандарт".

Кметовете ще назначават домоуправители в блоковете в. Сега

Кметовете стават кадровици по блокове и вече ще назначават домсъвети там, където обитателите не са си ги избрали сами. Такава промяна в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) е внесло правителството в парламента. Ако идеята бъде одобрена, местната власт ще бъде натоварена с още задължения в напразен опит да направи работещ един очевидно абсурден закон.

Досега ЗУЕС вменяваше на кметовете "само" да свикват общи събрания на етажни собствености, които не са си избрали сами управителен съвет. Законът изискваше до юни 2010 г. всички собственици на жилища в обща сграда или в един вход да проведат общи събрания, да си изберат управа, да се впишат в новия модел домова книга и да подадат в общината заявление за регистрация на етажната собственост. Ако някоя съседска общност е пропуснала този срок, иде ред на кметовете - до края на юни 2011 г. да организират общи събрания.

Армията дължи над 10 млн. лв. за новите си апартаменти в. Сега

Над 10 млн. лв. са дълговете на Министерството на отбраната към строителни фирми, които изградиха и продадоха апартаменти на ведомството. През пролетта на 2009 г. МО сключи договори за 309 жилища за близо 25 млн. лв. Сделките са за разсрочено плащане, като през 2009 г. са били внесени половината от парите, а останалата част трябваше да бъде преведена в началото на 2010 г.

Общо 132 млн. лв. дължи ведомството от м.г. на различни фирми, които са доставяли облекло, резервни части за военна техника, горива и масла, охрана, външни услуги, основен ремонт на техниката, комуникационно оборудване, разходи на ВМА и задължения на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 26.08.22 г.
fallback