fallback

Преглед на печата за 17 януари

07:43 | 17.01.11 г. 1

132 млн. лв. не достигат в бюджета за пътищата в. Сега

Близо 132 млн. лв. не достигат за изпълнение на дейностите на Агенция "Пътна инфраструктура" за тази година, става ясно от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. МРРБ е поискало допълнително почти 165 млн. лв. за отчуждения, за връщане на средства по програма ФАР, за строителството на магистрала "Люлин" и др. В окончателния вариант на бюджета обаче е удовлетворена малка част от претенциите. За 2011 г. регионалното министерство заедно с пътната агенция разполагат с малко над 248 млн. лв.

32.5 млн. лв. са отпуснати допълнително към бюджета на строителното министерство, съобщиха от ведомството за "Сега". Средствата ще се използват за строителството на магистрала "Люлин" и за компенсиране на безплатните винетки за лица с намалена работоспособност. Решението турският консорциум "МАПА-Ченгиз" да получи още пари от бюджета беше взето м.г. Тогава на фирмата изпълнител бяха отпуснати 62.5 млн. лв.

Държавата забърка хаос с винетките в. Сега

Опитите на държавата да затегне контрола за винетките са на път да объркат шофьорите. От 1 януари стикерите за платена пътна такса са с нов дизайн, като съдържат и специално място, където водачът собственоръчно трябва да изпише регистрационния номер на автомобила си.

Агенция "Пътна инфраструктура" още преди Коледа обяви, че през 2011 г. попълването на номера става задължително, а липсата му ще се наказва с глоба. Оня ден пък правителството съобщи, че вдига санкциите за винетни нарушители 4 пъти. Но до момента няма приет от депутатите и влязъл в сила законов текст, който да вменява задължение за изписване на номера, а повечето шофьори дори не са и чували за него. Така много водачи, особено на фирмени возила, вече са купили годишни винетки и са ги лепнали на стъклата, без да впишат номер.

Такса смет за фирмите в София все пак ще намалее в. Дневник

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) реши окончателно такса смет за нежилищните имоти на фирмите в София да бъде намалена от 12 на 10 промила върху отчетната стойност на обектите.

Това означава намаление с 16.7% на таксата, а у бизнеса ще останат 20 млн. лв. през тази година, изчислиха от управляващото мнозинство в СОС. Политическото решение е било взето на работна среща в събота, а обещанието към фирмите за облекчения е от няколко месеца.

Зелената енергия в сградите - все още скъпа за бизнеса в. Дневник

Над 80% от фирмите и мениджърите, които управляват професионално сгради в България, биха въвели възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ако цената им е по-ниска. В момента алтернативната енергия участва в захранването на по-малко от 10% от административните, жилищните и бизнес сградите в страната.

Това показват резултатите от допитване до 34 компании за поддържането на имоти (фасилити мениджмънт), професионални домоуправители и собственици на сгради, проведено от специализирания сайт Publics.bg.

Данъчните извадиха на светло 1,3 млрд. в. Стандарт

Рекордно увеличение на търговските обороти през декември регистрира НАП. Със 708 млн. лв. са се увеличили облагаемите с ДДС сделки за декември спрямо същия месец на 2009 г. Това сочат ДДС декларациите на фирмите, подадени до 14 януари. Облагаемият с ДДС оборот през декември е 16,5 млрд. лв., при 15,2 млрд. лв. за същия месец на предходната година. Ръстът на оборота спрямо ноември е с над 1,3 млрд. лв. Освен това търговските обороти през декември са най-високи за 2010 г. От НАП смятат, че добрите резултати се дължат на засилените контролни действия срещу недобросъвестните търговци. След акциите през лятото от НАП отчетоха, че на светло са излезли над 4,5 млн. лв. оборот.

Свалят общински такси със закон в. Стандарт

Таксите за административни услуги, които плащаме на общините, ще бъдат намалени. Това ще стане след приемането на промените в Закона за ограничаване на административното регулиране, подготвени Министерството на икономиката. Таксите за административни услуги вече няма да се определят на око от Общинския съвет, а ще зависят пряко от реално направените разходи на администрацията за съответната услуга, гласят промените. Така много от таксите на общините ще трябва да бъдат свалени, ще се намалят и фрапантните разлики между сумите, които взимат различните общини за едни и същи услуги. Например, ако днес решите да отворите сергия в София, за да получите разрешение от общината, трябва да платите 100 лв. За същото нещо във Варна трябва да платите само двадесетачка. Същевременно разходите на общините за проверки и оформяне на документи едва ли се различават много.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
fallback