fallback

Преглед на печата за 13 януари

07:15 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът настоява отпускът на военни и полицаи също да има давност в. Дневник

Работодателските организации настояват военните, полицаите, магистрати, служителите на ДАНС да ползват платен годишен отпуск по едни и същи правила с останалите заети. "Необходимо е да бъдат уеднаквени редът и режимът за ползване на платения годишен отпуск, включително чрез въвеждането на обща погасителна давност", се казва в обща декларация на шестте национално представителни бизнес организации.

Последните предложенията на управляващите за промени на Кодекса на труда предвиждат заетите и работодателите в реалната икономика да могат да отлагат отпуск максимум до две 24 месеца след края на годината, за която почивните дни се полагат. След този период правото на отпуск се погасява.

Румънски министър: Румъния и България остават заедно към Шенген в. Дневник

Румънският външен министър Теодор Баконски смята, че Румъния и България трябва да бъдат приети заедно в Шенген и Букурещ не предвижда друг вариант по този въпрос, предаде БНР.

С това заявление Баконски опроверга публикациите в румънската преса, че правителството търси варианти за отделяне от България при кандидатстването си през март тази година. Той допълни, че се надява българските партньори също да изпълнят изискванията в техническата инфраструктура.

Комисия ще бори "феодални" клаузи на мобилните оператори в. Сега

Клиентите на мобилните оператори може да се освободят от неудобната клауза, според която след изтичане на договорите те се подновяват автоматично. Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков обяви, че ще предложи отпадане на "закрепостяването" на абонатите. Клопката на автоматичното подновяване вече е премахната от общите условия на телекомите, които КРС одобрява.

Но компаниите продължават да включват тази клауза в индивидуалните си договори с абонатите, обясни Божков. Според него КРС няма законово право да контролира съдържанието на тези договори". Комисията била с вързани ръце и по отношение на клаузите за прекратяването на контрактите, за неустойките и обезщетенията. Според шефа на КРС недоволните клиенти трябва да търсят защита от съда или от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

За 1 година има 52% ръст на следенето и подслушването в. Сега

В разгара на скандала с изтеклите подслушани разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, който разтресе държавата, от Софийската градска прокуратура (СГП) обявиха, че за година поисканите специални разузнавателни средства са се увеличили с 52%. През 2010 г. само тази прокуратура, която е най-голямата в страната, е поискала от съда 2214 пъти използване на СРС, което прави по 6-7 дневно. Година по-рано исканията са били 1459, обяви градският прокурор Николай Кокинов.

Право да искат използване на специални разузнавателни средства имат МВР, ДАНС, Военна информация и Военна полиция, Националната разузнавателна служба. За използването им наблюдаващият прокурор подава писмено мотивирано искане до съда.

Над 100 дела за повишени лихви по кредити в. Стандарт

Над 100 съдебни дела са заведени в цялата страна от граждани срещу банки за едностранно повишаване на лихви по кредити. Това съобщи председателят на организация "Обществена самозащита-1" Светозар Николов.

Гражданската организация обяви, че от април ще продължи уличните протести. Целта е да се привлече общественото внимание към лихвите на банките при кредитирането и към размера на събираните такси.

Яйцата скачат тройно по пътя до магазина в. Стандарт

Яйцата поскъпват почти тройно, докато стигнат от кокошкарника до магазина. Това съобщи шефът на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов. Търговците изкупуват бройката от фермата за 11 ст., а в магазините са поне двойно по-скъпи, като в някои вериги ги продават дори и за 28 ст. Така печалбата е изцяло за сметка на веригите, а производителите едва успяват да си върнат вложените средства.

В същото време ощетени са и потребителите, които харчат повече за продукти, които биха могли да купят много по-изгодно. Заради ниските изкупни цени много от птицевъдите са били принудени да продават на цени под себестойност и са закрили бизнеса си, съобщи Стоименов.

Мобилни групи ще съветват общините за европроекти в. Новинар

Мобилни групи от експерти ще оказват помощ на общините по подготовката и реализацията на проектите, финансирани със средства на Европейския съюз. Групите ще се състоят от 7 до 10 специалисти по инфраструктура и финансов мениджмънт, съобщи министърът по европейските въпроси Томислав Дончев.

Той изрази надежда, че до средата на годината мобилните екипи да бъдат факт. Фокус на вниманието на експертните групи ще бъдат оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”.

Тръгват масови проверки на хляба в. Новинар

Масови проверки на качеството на хляба разпоредиха от здравното ведомство. Всичките 28 регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) ще се включат в проверката.

Най-голямо внимание ще се обърне на диетичните продукти. Ще се следи дали те не съдържат изкуствени оцветители, какво е количеството на сол и захар в тях, както и дали в тях има пепел. Производители, които предлагат ментета на пазара или техният продукт не отговаря на съставките върху етикета, са заплашени от глоба. Санкцията при нарушения варира от 500 до 4000 лева, припомниха от здравното министерство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 23.08.22 г.
fallback