fallback

Николай Младенов потвърди, че до март ще имаме техническа готовност за Шенген

Той направи изказването си при представянето на приоритетите и предизвикателствата пред унгарското председателство на ЕС

21:42 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Министър на външните работи Николай Младенов потвърди, че българското правителство е убедено, че до март тази година ще е в готовност да покрие всички технически изисквания и критерии, които са заложени в рамките на Шенгенската ни интеграция.

Той направи изказването си при представянето на приоритетите и предизвикателствата пред унгарското председателство на ЕС, организирано от Европейския институт, съобщиха от външното министерство.

„След Унгария председателството на ЕС ще се поеме от Полша, което дава уникална възможност на страните от Централна и Източна Европа да видят в приоритетите на тези две държави своите собствени приоритети”, каза още Младенов.

Той подчерта, че приоритетите на унгарското, а и на бъдещото полско председателство на ЕС, са от особен интерес за страната ни и България тясно ще сътрудничи за тяхното осъществяване. Сред тях министърът открои енергийната сигурност, реалното привеждане в действие на Дунавската стратегия, както и дискусията за бъдещето на кохезионната и селскостопанската политика в ЕС.

Външният министър подчерта, че Европейската стратегия за интеграцията на ромите и разширяването на ЕС към Западните Балкани са другите приоритетни за страната ни въпроси, които са част и от предизвикателствата пред унгарското председателство на ЕС.

„Разбира се, за нас е важно как гледаме на изток, как гледаме на юг, но най-вече как гледаме на югоизток от ЕС”, изтъкна Николай Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
fallback