fallback

Не само Франция и Германия са срещу членството на България и Румъния в Шенген

Повече от половината от 25-те страни членки на ЕС без България и Румъния са против, разкриват европейски дипломати

18:55 | 07.01.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

България и Румъния едва ли ще успеят да постигнат целта си за присъединяване към Шенген през март, тъй като повече от дузина европейски правителства са против, твърдят европейски дипломати, пожелали анонимност, съобщава БНР, цитирайки Франс прес.

Вътрешните министри от страните-членки на ЕС трябваше да вземат решение по кандидатурите на София и Букурещ на 24 февруари, но това най-вероятно няма да се случи, след като докладът за оценка на контрола от страна на България по границата й с Турция е негативен, а Румъния не може да бъде приета без България, твърдят дипломатите.

Според източниците на агенцията не само Франция и Германия, които изпратиха писмо до ЕК миналия месец, са против членството на България и Румъния в Шенген. Противниците са повече от дузина - т.е. повече от половината от 25-те страни-членки на ЕС без България и Румъния.

Дори Унгария, която пое ротационното председателство на ЕС, да включи молбите в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС идния месец, те най-вероятно ще бъдат отхвърлени, подчертават още дипломатите.

Един от източниците дори стига дотам да обяви, че надеждите на София и Букурещ за влизане в Шенгенското пространство са "мъртви".

Президентът на Румъния обяви, че няма да позволява практиката на "икономическите спортове" на бившия премиер Адриан Нъстасе, предава БНТ, позовавайки се на френската агенция.

В изказване по румънска телевизия Траян Бъсеску припомни сделки, сключвани в миналото, за да се осигури подкрепа за влизането на страната в НАТО и ЕС.

Бъсеску не иска да купи влизането в Шенген, коментира румънският уебсайт "Зиаре" думите на държавния глава.

След като Франция и Германия се обявиха против влизането на Румъния и България в Шенген, Бъсеску намекна, че няма да се вслуша в намеците Франция да модернизира АЕЦ "Черна вода".

Той в прав текст каза, че не вижда смисъл и да се купува техника за охрана на границите, след като тази техника ще остарее само след 6-8 месеца, а Румъния няма да има срок за влизане в Шенген.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
fallback